Παύση 9 επίτιμων προξένων από το τουρκικό ΥΠΕΞ - Άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν

Σε μια αιφνιδιαστική απόφαση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έπαψε από τα καθήκοντά τους τους επίτιμους προξένους εννέα κρατών επειδή, όπως υποστηρίζει το υπουργείο,  ορισμένοι εξ’ αυτών, είχαν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν μέσω αναρτήσεων τους, στα social media.

Mεταξύ των επίσημων προξένων που παύθηκαν από τα καθήκοντά τους χωρίς να δοθεί επίσημη εξήγηση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τον περασμένο μήνα – περιλαμβάνεται εκείνη της Σουηδίας στην Αττάλεια, εκείνος Βρετανίας στα Μούγλα, του Βελγίου και της Αυστρίας στη Σμύρνη, της Ρουμανίας στην Αλεξανδρέτα και της Λιθουανίας στο Νέβσεχιρ, όπως μετέδωσε η τουρκική υπηρεσία της DW.

Το θέμα ήλθε στην επιφάνεια προ ημερών -στον απόηχο της πρόσφατης κρίσης με την απειλή του Ερντογάν να αποπέμψει τους πρέσβεις δέκα δυτικών χωρών που ζήτησαν την απελευθέρωση του φυλακισμένου Τούρκου επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα – όταν το προξενείο της Σουηδίας στην Κωνσταντινούπολη εξέδωσε σχετική ανακοίνωση σημειώνοντας ότι θα κλείσει προσωρινά το προξενείο της χώρας στην Αττάλεια λόγω της απαίτησης των Τουρκικών αρχών να τερματίσουν την εντολή στην επίτιμη πρόξενο, Νιλ Σαγίρ, που εκπροσωπούσε επί πολλά χρόνια τη Σουηδία στην περιοχή.

Στη Τουρκία οι πρόξενοι είναι ανεπιθύμητοι εάν κάνουν κριτική | in.gr

Η ίδια η Σαγίρ, δικηγόρος και σύζυγος ιδρυτικού στελέχους του αντιπολιτευόμενου «Καλού Κόμματος» (Iyi Parti) της Μεράλ Ακσενέρ, σημείωσε ότι η εντολή της ίσχυε μέχρι το 2023 και είχε ανανεωθεί πρόσφατα κι ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας προσπάθησε να αλλάξει την απόφαση των τουρκικών Αρχών, «αλλά δυστυχώς, υπό το συγκεκριμένο πολιτικό κλίμα που όλοι γνωρίζουν, δεν υπήρξε αίσιο αποτέλεσμα». Πρόσθεσε δε ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί μια Τουρκία που το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά.

Αλλά και ένας άλλος επίτιμος πρόξενος που παύθηκε από τα καθήκοντά του, είπε στο Al Monitor, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του ότι ο λόγος της αποπομπής τους ήταν η κριτική που άσκησαν σε ομιλίες και αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην κυβέρνηση Ερντογάν. «Γνωρίζω ότι τουλάχιστον κάποιες διπλωματικές αντιπροσωπείες ζήτησαν από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να ξανασκεφτεί την απόφασή του, αλλά τους απάντησαν κατηγορηματικά “όχι”», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρώην πλέον επίτιμος πρόξενος της Αυστρίας στην Σμύρνη Μουσταφά Ουλκού Τσανέρ – δικηγόρος και αυτός και πρώην μέλος του αντιπολιτευόμενου κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, υποστήριξε ότι παύθηκε λόγω επικριτικών για την κυβερνητική πολιτική σχολίων του.

Οι ισχυρισμοί ότι οι αναρτήσεις στα social media έπαιξαν ρόλο στην απόφαση αυτή έρχονται σε μια περίοδο που οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία αντιμετωπίζουν τακτικά παρενοχλήσεις, λογοκρισία και συλλήψεις για επικριτικά σχόλια κατά του Τούρκου προέδρου και της κυβέρνησής του.