Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού τάσσεται η πλειοψηφία των Γερμανών

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού τάσσεται η πλειοψηφία των Γερμανών, εκφράζοντας ανησυχία κυρίως για το ενδεχόμενο μόλυνσης των ηλικιωμένων και των ανεμβολίαστων παιδιών.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο «DeutschlandTrend» για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 57% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 18 ετών, ενώ το 39% εναντίον μιας τέτοιας επιλογής. Τον περασμένο Αύγουστο, στο ίδιο ερώτημα, οι πολίτες ήταν διχασμένοι, με το 46% να τοποθετείται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού και το 50% κατά. Σε ό,τι αφορά τα διάφορα επαγγέλματα, το 74% θεωρεί ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζόμενων στον υγειονομικό τομέα και στον τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων.

Οι περισσότεροι υποστηρικτές του υποχρεωτικού εμβολιασμού, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προέρχονται από τους ψηφοφόρους της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με 73% και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με 71%. Ακολουθούν οι ψηφοφόροι των Πρασίνων με 56% και των Φιλελευθέρων (FDP) με 53%. Μεταξύ των ψηφοφόρων της Αριστεράς, το 55% τοποθετείται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, όπως και το 71% των ψηφοφόρων της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 57% των ερωτηθέντων ανησυχεί ότι θα μπορούσαν να μολυνθούν μικρά παιδιά τα οποία δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, ενώ το 62% εκφράζει τον ίδιο φόβο για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι μπορεί να νοσήσουν βαρύτερα, παρά τον εμβολιασμό. Επίσης 57% θεωρεί ότι, λόγω της επιδημιολογικής εξέλιξης, η δημόσια ζωή θα περιοριστεί πιθανότατα εκ νέου το προσεχές διάστημα και το 58% ότι το σύστημα υγείας θα φθάσει και πάλι στα όριά του. Το 46% των ερωτηθέντων θεωρεί τα μέτρα που λαμβάνονται ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί. Την ίδια απάντηση έδωσε πριν από έναν μήνα μόνο το 32%. Το 29% των Γερμανών όμως πιστεύει ότι δεν λαμβάνονται επαρκή μέτρα προστασίας, έναντι του 13% που πίστευε το ίδιο πριν από έναν μήνα.