Πρέσβεις και Ερντογάν έκαναν από ένα βήμα πίσω - Κλείνει το ζήτημα των απελάσεων

Την ικανοποίησή του για το ότι, όπως δήλωσε, οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών, την απέλαση των οποίων είχε ζητήσει το Σαββατοκύριακο, έκαναν ένα βήμα πίσω και πιστεύει ότι θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, εξέφρασε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αυτή τη δήλωση μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Νωρίτερα οι πρεσβείες των ΗΠΑ και άλλων χωρών είχαν εκδώσει ανακοινώσεις στις οποίες διαβεβαίωναν ότι τηρούν τη διπλωματική συνθήκη να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας που τους φιλοξενεί.

Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι διέταξε να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» οι πρεσβευτές δέκα χωρών επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά, του αντιπολιτευόμενου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου ο οποίος κρατείται με την κατηγορία ότι χρηματοδότησε διαδηλώσεις και εμπλέκεται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Η πρόθεσή μας δεν ήταν να προκαλέσουμε κρίση», υποστήριξε ο Ερντογάν, αλλά «να προστατεύσουμε την τιμή, την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια της Τουρκίας». «Σήμερα, οι πρεσβείες προχώρησαν σε δήλωση για τα λάθη τους. Πιστεύουμε ότι οι πρεσβευτές θα είναι πιο προσεκτικοί πλέον», σημείωσε.

Το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας «δεν παίρνει εντολές από κανέναν», επέμεινε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να ανεχτεί να του δίνει εντολές μια ομάδα πρεσβευτών». Επανέλαβε επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να παραμείνει στην Τουρκία αν δεν σέβεται τη χώρα.

«Αυτοί που επιστρέφουν στις παλιές τους συνήθειες, ερμηνεύοντας την καλοσύνη της Τουρκίας ως αδυναμία, θα λαμβάνουν ανάλογη απάντηση, όταν δεν παραδέχονται τα λάθη τους», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.