Η Άγκυρα απειλεί Ελλάδα και Κύπρo: «Θα απαντήσουμε αν προχωρήσετε σε γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας»

Δυναμιτίζει το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να εξαπολύει νέες κατηγορίες κατά Ελλάδας και Κύπρου για «προκλητικές ενέργειες, προειδοποιώντας ότι θα απαντήσει στις «προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας» όσον αφορά τη νέα γεώτρηση που προγραμματίζεται στη κυπριακή ΑΟΖ ενός του Νοεμβρίου.

Με ανακοίνωση του το Τουρκικό ΥΠΕΞ απειλεί την Κύπρο με επέμβαση της Τουρκίας σε οποιαδήποτε ενέργεια για γεωτρήσεις και ταυτόχρονα κατηγορεί Αθήνα και Λευκωσ’ια για προκλητικές ενέργειες και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση για «βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Τουρκικό ΥΠΕΞ μέσω του εκπροσώπου του, Τανζού Μπιλγκίτς , αναφέρει τα εξής:

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ Κυπριακή Δημοκρατία) κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο . Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».