Γιατί ο Κόλιν Πάουελ πέθανε από κορωνοϊό, παρότι πλήρως εμβολιασμένος - Επιστήμονας εξηγεί

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ πέθανε την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 από επιπλοκές του κορωνοϊού, με την οικογένειά του να ανακοινώνει πως ήταν πλήρως εμβολιασμένος, αλλά έπασχε από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ ανησυχούν πως οι αντιεμβολιαστές θα χρησιμοποιήσουν τώρα τον θάνατο του Κόλιν Πάουελ για να ισχυριστούν πως τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, με ερωτήσεις του τύπου: «Εάν και πάλι μπορεί να πεθάνεις έχοντας κάνει το εμβόλιο, τότε ποιο το νόημα να το κάνεις;».

Ποια είναι όμως η απάντηση σε αυτό το ερώτημα; Η Αμερικανίδα επιστήμονας Λεάνα Γουέν απάντησε σε διάφορα ερωτήματα που της έθεσε το CNN σχετικά με αυτό το θέμα, ώστε να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, με αφορμή το θάνατο ενός πλήρους εμβολιασμένου, αλλά με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Τι δείχνουν οι πρόσφατες μελέτες

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη νόσησης και ιδιαίτερα σοβαρής νόσησης. Μάλιστα, τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι μειώνουν την πιθανότητα θανάτου κατά 11 φορές. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχεις εμβολιαστεί, έχεις 11 φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνεις από τον κορωνοϊό σε σύγκριση με ένα μη εμβολιασμένο άτομο. Ωστόσο, τα εμβόλια κορωνοϊού δεν προστατεύουν 100%. Κανένα εμβόλιο δεν το κάνει αυτό, όπως και καμία ιατρική θεραπεία δεν είναι 100% αποτελεσματική. Αυτό δεν σημαίνει πως το εμβόλιο δεν λειτουργεί ή δεν πρέπει να το κάνετε, όπως σημειώνει η δρ Λεάνα Γουέν.

Γιατί όμως πέθανε ο Κόλιν Πάουελ;

Σε ερώτηση, όμως, γιατί κάποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά προβλήματα από τον κορωνοϊό, παρά το γεγονός πως είναι εμβολιασμένοι, η επιστήμονας απάντησε πως ισχύει και πρόσθεσε: «Με βάση όσα γνωρίζουμε, ο στρατηγός Πάουελ ανήκε σε αυτή την κατηγορία. Γνωρίζουμε ότι τα άτομα που είναι μεγαλύτερα σε ηλικία και έχουν υποκείμενα ιατρικά νοσήματα είναι πιο πιθανό να νοσήσουν πιο σοβαρά και να πεθάνουν μετά από λοιμώξεις. Αυτοί που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο είναι άτομα σε ανοσοκαταστολή».

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, πρόσθεσε: «Το γεγονός πως ο στρατηγός Πάουελ είχε διαγνωστεί με πολλαπλό μυέλωμα και Πάρκινσον τον θέτει αυτομάτως σε αυτή την κατηγορία, και εκτός από τη μεγαλύτερη ηλικία του, τον έβαζε σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Σημειώστε λοιπόν πως αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους συνιστούμε την τρίτη, ενισχυτική δόση.

Ωστόσο, οι ανοσοκατεσταλμένοι πρέπει ακόμη και μετά από την τρίτη ενισχυτική δόση να είναι περισσότερο προσεκτικοί, γιατί είναι και οι πιο ευάλωτοι».

«Το εμβόλιο λειτουργεί σαν ένα πολύ καλό αδιάβροχο»

Ερωτηθείσα εάν τα εμβόλια λειτουργούν καλύτερα όταν τα κάνουν όλοι, η Αμερικανίδα γιατρός απάντησε: «Ακριβώς. Σκεφτείτε το εμβόλιο κορωνοϊού σαν ένα πολύ καλό αδιάβροχο. Λειτουργεί πολύ καλά για να σας προστατεύσει από το ψιλόβροχο. Αλλά εάν βρίσκεστε σε μια καταιγίδα και μετά έρθει ένας τυφώνας, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να βραχείτε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιό σας είναι ελαττωματικό. Σημαίνει ότι βρεθήκατε σε κακές καιρικές συνθήκες και το αδιάβροχο από μόνο του μπορεί να μην σας προστατεύει πάντα». Και πρόσθεσε: «Εάν βρίσκεστε κάπου με πολλούς ιούς, αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να μολυνθείτε. Το πρόβλημα δεν είναι το εμβόλιο, είναι ότι υπάρχει πάρα πολύ ιός γύρω σας».

Κι όμως, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν πιστεύουν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό. Τι απαντά σε αυτούς; «Θα τους ζητούσα να σκεφτούν άλλες πτυχές της ιατρικής. Ας πούμε ότι κάποιος έχει καρδιακή νόσο. Υπάρχουν φάρμακα για τη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων, αλλά δεν είναι 100% αποτελεσματικά -τίποτα δεν είναι. Επειδή, λοιπόν, κάποιος μπορεί να καταλήξει με έξαρση της νόσου του και στο νοσοκομείο, δεν σημαίνει ότι δεν έπρεπε να πάρει τα φάρμακα ευθύς εξαρχής».