Η Ρουμανία καταγράφει ρεκόρ θανάτων και οι ΜΕΘ είναι πλήρεις

Η Ρουμανία κατέγραψε ρεκόρ ημερήσιων θανάτων και λοιμώξεων από κορωνοϊό, καθώς το νοσοκομειακό σύστημα φτάνει στο σημείο της κατάρρευσης από τη χώρα με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην ΕΕ, και μάλιστα χωρίς κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Οι νέες μολύνσεις το προηγούμενο 24ωρο ξεπέρασαν τις 18.800, ενώ 574 άνθρωποι πέθαναν από τον ιό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Με τις κλίνες ΜΕΘ να έιναι πλήρως κατειλημμένες σε όλη τη χώρα, τα τηλεοπτικά πλάνα από τα νοσοκομεία του Βουκουρεστίου έδειχναν ασθενείς να ξαπλώνουν σε στρώματα στο πάτωμα ή να κρατούν δεξαμενές οξυγόνου σε γεμάτους πάγκους στους διαδρόμους. Τα νεκροτομεία λειτουργούσαν επίσης με πλήρη χωρητικότητα.

«Δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να περιθάλψουμε όλα τα κρούσματα» δήλωσε ο γιατρός σε μονάδες ΜΕΘ, Κλαούντιου Ρούσου. «Αν το ποσοστό εμβολιασμού ήταν στο 70-80% θα είχαμε τώρα δέκα φορές λιγότερους θανάτους».

Η Ρουμανία έχει εμβολιάσει πλήρως μόνο το 36% του ενήλικου πληθυσμού της έναντι μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης 74%.

Ένα άτομο πέθαινε από τον COVID-19 κάθε πέντε λεπτά στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, όταν περισσότερο από το 90% των θανάτων από Covid-19 προέρχονταν από μη εμβολιασμένα άτομα, δείχνουν τα στοιχεία. Περίπου το 13% των 42.000 συνολικών θανάτων που σχετίζονται με την πανδημία έχουν καταγραφεί αυτόν τον μήνα.

Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού έχει εκθέσει βαθιά δυσπιστία στα κρατικά ιδρύματα, εξαιτίας και της παραπληροφόρησης, των κακών υποδομών και την αδύναμη εμβολιαστική εκστρατεία.