Συναγερμός στο Κόνγκσμπεργκ της Νορβηγίας - Τουλάχιστον 4 νεκροί και αρκετοί τραυματίες σε επιθέσεις με τόξο

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν από έναν άνδρα που χρησιμοποιώντας ένα τόξο και βέλη εξαπέλυσε επιθέσεις στην πόλη Κόνγκσεμπεργκ της Νορβηγίας, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία, προσθέτοντας πως συνέλαβε τον φερόμενο ως δράστη.

«Ο άνδρας συνελήφθη… από τις πληροφορίες που έχουμε, αυτό το άτομο ενήργησε μόνος» δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Ουίβιντ Άας. «Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και αρκετοί είναι νεκροί» σημείωσε ο ίδιος, χωρίς να θέλει να δώσει ακριβή αριθμό απωλειών. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν λίγο πριν τις 18.30 το απόγευμα, τοπική ώρα (19.30 ώρα Ελλάδας).

Αν και η αστυνομία δεν αναφέρθηκε σε ακριβή αριθμό θυμάτων, ούτε στην κατάσταση της υγείας των τραυματιών, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NRK, επικαλούμενος πηγές, έκανε λόγο για τουλάχιστον 4 νεκρούς στις επιθέσεις.

Norway1

Οι τραυματίες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας τους παραμένει άγνωστη, ενώ τα κίνητρα της επίθεσης, η οποία σημειώθηκε σε πολλές τοποθεσίες στο κέντρο της πόλης, η οποία αριθμεί 28.000 κατοίκους, παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας

Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η επίθεση  ήταν τρομοκρατική ενέργεια. «Με δεδομένο όπως εξελίσσονται τα γεγονότα, είναι φυσικό να διερευνηθεί εάν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, Έιβιν Ος. «Ο άνδρας που συνελήφθη δεν έχει ανακριθεί και είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσουμε τα κίνητρά του», προσέθεσε.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2, ο άνδρας έφερε πάνω του επίσης ένα μαχαίρι και άλλα όπλα. Οι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να μείνουν σπίτια τους. Αρκετές γειτονιές αποκλείστηκαν από την αστυνομία, με τα τηλεοπτικά πλάνα να δείχνουν μεγάλη ανάπτυξη ένοπλων αστυνομικών δυνάμεων και ασθενοφόρων. Ένα ελικόπτερο έχεις επίσης επιστρατευτεί.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NRK στον ιστότοπό του ανήρτησε μια φωτογραφία που έστειλε αυτόπτης μάρτυρας και δείχνει ένα μαύρο βέλος σφηνωμένο σε έναν τοίχο.

Άνδρες της επιβολής της τάξης έχουν αποκλείσει μια σειρά από περιοχές γύρω από το σημείο της επίθεσης για προληπτικούς λόγους.
Οι αστυνομικοί στη Νορβηγία πιστεύουν πως ο δράστης ενήργησε μόνος, ωστόσο είναι πολύ νωρίς προκειμένου να διευκρινιστεί αν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Τα στοιχεία του δράστη δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τις αρχές.

 

Norway33