Ψηφιακή σύνοδος της G20 για την αποτροπή ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν

Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των μελών της Ομάδας των Είκοσι (G20) οικονομικά πιο ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου αναμένεται να συμμετάσχουν σήμερα στην έκτακτη σύνοδο η οποία είναι αφιερωμένη στην ανθρωπιστική κρίση και στην κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν.

Οικοδεσπότης της συνόδου είναι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Μάριο Ντράγκι. Ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν συγκαταλέγονται οι νέες τρομοκρατικές απειλές και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Η κατάσταση στη χώρα έχει επιδεινωθεί αφότου οι φονταμενταλιστές ισλαμιστές κατέλαβαν την εξουσία τη 15η Αυγούστου, μετά την αποχώρηση των τελευταίων στρατευμάτων των ΗΠΑ και άλλων χωρών έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια κατοχής.

Διάφορες κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο συζητούν το πώς θα βοηθήσουν τον πληθυσμό, καθώς περίπου 3,5 εκατ. Αφγανοί είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Άλλο ζήτημα που τις απασχολεί είναι το εάν θα αναγνωρίσουν το καθεστώς Ταλιμπάν, λαμβάνοντας υπόψη το φρικτό ιστορικό των ισλαμιστών σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Σαββατοκύριακο, αντιπροσωπεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε συνάντηση με εκπροσώπους των Ταλιμπάν στη Ντόχα. Η Ουάσινγκτον έκανε λόγο για «ειλικρινείς και επαγγελματικές» συνομιλίες, επικεντρωμένες στις αμερικανικές ανησυχίες για την ασφάλεια και την τρομοκρατία, στην ασφαλή αποχώρηση των Αμερικανών, άλλων αλλοδαπών και αφγανών πολιτών που είχαν συνεργαστεί με ξένες δυνάμεις, καθώς και στα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά τη συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών σε όλες τις διαστάσεις της ζωής της αφγανικής κοινωνίας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, η Άγκελα Μέρκελ, κάλεσε τους ηγέτες να «αποτρέψουν» την επαπειλούμενη «ανθρωπιστική καταστροφή» στο Αφγανιστάν έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Μάριο Ντράγκι, χαιρετίζοντας την ειδική σύνοδο για τη χώρα της Ασίας που η Ρώμη είχε προτείνει αρχικά να διεξαχθεί τον Αύγουστο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G20 προετοίμασαν τη σύνοδο αυτή στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Εκφράζεται από αρκετές πλευρές η ανησυχία ότι η αφγανική οικονομία και το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε πρόσφατα ότι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο παιδιά στο Αφγανιστάν κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπα με το φάσμα του λιμού καθώς έρχεται ο χειμώνας. Πάνω από τα μισά παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών στη χώρα κινδυνεύουν να υποστούν υποσιτισμό.

Περίπου 18 εκατ. Αφγανοί -ο μισός πληθυσμός- εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ το 93% των νοικοκυριών δεν μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή ποσότητα τροφίμων. Στο μεταξύ, πάνω από 2 εκατ. Αφγανοί έχουν προσφύγει σε γειτονικά κράτη.

Στη σημερινή σύνοδο θα πάρουν μέρος -πέραν των ηγετών των ευρωπαϊκών κρατών της G20- αντιπρόσωποι της ΕΕ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και αντιπρόσωποι άλλων διεθνών οργανισμών.

Είναι προγραμματισμένο να συμμετάσχουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, όμως -σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ- δεν αναμένεται να δώσει το παρών ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ενώ παραμένει ακόμη ασαφές εάν θα το κάνει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε διεθνή σύνοδο δωρητών που οργανώθηκε τον περασμένο μήνα, έγιναν δεσμεύσεις για τη χορήγηση βοήθειας αξίας 1 δισεκ. δολαρίων στην καθημαγμένη από τον πόλεμο χώρα. Όμως, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τον Φιλίπο Γκράντι, μόλις το 35% του ποσού αυτού έχει διατεθεί μέχρι τώρα.

Η σύνοδος θα αρχίσει στη 13:00 (ώρα Ρώμης· 14:00 ώρα Ελλάδας).