Συζητήσεις για το μέλλον της Ουκρανίας

Την Δευτέρα (2/3) συναντήθηκαν στην Γενεύη ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ. Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα της Ουκρανίας και η δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ, πολέμιου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η συζήτηση των δύο πολιτικών έλαβε χώρα σε μεγάλο ξενοδοχείο της Γενεύης. Να σημειωθεί ότι δεν προχώρησαν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Η συνάντηση ξεκίνησε μερικά λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση νέας έκθεσης του ΟΗΕ, της ένατης που συντάσσεται, για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, που κάνει λόγο για περισσότερους από 6.000 νεκρούς από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου τον Απρίλιο του 2014.

«Περισσότερες από 6.000 ζωές χάθηκαν σε λιγότερο από έναν χρόνο εξαιτίας των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ρα Αντ Αλ Χουσέιν.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση πραγματοποιείται σε λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου ο Τζον Κέρι κατηγόρησε τη ρωσική ηγεσία ότι «ψεύδεται» όταν αρνείται την εμπλοκή της στις μάχες που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφερόταν στη «ρωσική μηχανή προπαγάνδας».

«Αυτά που λέει η Μόσχα για όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία, δεν ανταποκρίνονται στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Τζον Κέρι αναμένεται να υπενθυμίσει στον ρώσο ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ μελετούν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εάν η Μόσχα δεν τηρεί την κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Η συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ είναι η πρώτη υψηλού επιπέδου που πραγματοποιείται μετά τη δολοφονία το βράδυ της Παρασκευής (27/2) στη Μόσχα του Μπόρις Νεμτσόφ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πριν την άφιξή του στην Γενεύη μίλησε στο τηλεοπτικό κανάλι ABC, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διεξαχθεί «ενδελεχής και διαφανής έρευνα» για την εν λόγω δολοφονία.