11η Σεπτεμβρίου- 20 χρόνια μετά: Τι δηλώνουν Κλίντον, Ομπάμα και αρχηγοί κρατών

Σε δηλώσεις προέβησαν ο Μπίλ Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και αρχηγοί κρατών, για τα είκοσι χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα της 11η Σεπτεμβρίου, όπου άλλαξε τον ρου της ιστορίας των ΗΠΑ με προγραμματισμένα τρομοκρατικά χτυπήματα που γκρέμισαν τους δίδυμους πύργους και στοίχησαν τη ζωή 2.977 ανθρώπων.

Μπίλ Κλίντον, 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ

“Η Αμερική δεν θα ξεχάσει ποτέ εκείνους που έχασαν τις ζωές τους, εκείνους που κινδύνευσαν ή έδωσαν τις ζωές τους για να σώσουν άλλους και εκείνους των οποίων οι ζωές άλλαξαν για πάντα πριν από 20 χρόνια. Σε όλους αυτούς οφείλουμε να έρθουμε μαζί ξανά σήμερα με ενότητα, ελπίδα, συμπόνια και αποφασιστικότητα”.

Μπαράκ Ομπάμα, 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ

“Σήμερα τιμούμε τους σχεδόν 3.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που χάθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 και ακόμη περισσότερους που έχασαν τις ζωές τους υπηρετώντας την πατρίδα μας στις δύο δεκαετίες που ακολούθησαν. Επαναλαμβάνουμε την απόφασή μας να διατηρήσουμε μια ιερή δέσμευση προς τις οικογένειές τους, ανάμεσά τους και παιδιά που έχασαν τους γονείς τους και που έχουν επιδείξει τέτοια εντυπωσιακή ανθεκτικότητα. Αλλά αυτή η επέτειος αφορά και αυτά που διδαχτήκαμε μέσα στα 20 χρόνια από εκείνο το φρικτό πρωινό”.

Τζαστίν Τριντό, πρωθυπουργός Καναδά

“Καθώς συλλογιζόμαστε τα τελευταία 20 χρόνια, παραμένουμε δεσμευμένοι προς τον αφγανικό λαό και συνεχίζουμε να προωθούμε και να επιδιώκουμε την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, κυρίως για τις γυναίκες και τα παιδιά. Επίσης θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ενεργά μέλη και βετεράνους των Καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων και τους πολλούς δημόσιους υπαλλήλους που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν. Και θυμόμαστε εκείνους που έχασαν τις ζωές τους υπερασπιζόμενοι την ειρήνη, την ελευθερία και την Δημοκρατία”.

Εμάνουελ Μακρόν πρόεδρος Γαλλίας

“Δεν ξεχνάμε ποτέ. Μαχόμαστε πάντα για την ελευθερία”, έγραψε σήμερα στο Twitter γαλλική προεδρία αναρτώντας και ένα βίντεο με την αμερικανική σημαία να κυματίζει μπροστά από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Γκι Παρμελέν, πρόεδρος Ελβετίας

Οι επιθέσεις αυτές “άλλαξαν την πολιτική σε ολόκληρο τον κόσμο και είχαν επίσης αντίκτυπο στη ζωή μας στην Ελβετία. Καταδικάζω απερίφραστα την τρομοκρατία παντού και πάντα και εκφράζω την αλληλεγγύη μου προς όλα τα θύματά της”.

Σκότ Μόρισον, πρωθυπουργός Αυστραλίας

“Την 11η Σεπτεμβρίου θυμόμαστε ότι ποτέ δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την ειρήνη, την ελευθερία μας και τον τρόπο ζωής μας. Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες εκείνα που θεωρούμε δεδομένα μπορούν να αλλάξουν στο λεπτό και τίποτα να μην είναι ξανά όπως πριν”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ