Κορωνοϊός - Αυστραλία: Εθνικό ρεκόρ κρουσμάτων ενώ αναμένεται νέα επιδείνωση

Οι υγειονομικές αρχές στην Αυστραλία, που δυσκολεύονται να θέσουν υπό έλεγχο το χειρότερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ως τώρα, ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.756 κρούσματα του SARS-CoV-2, ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η υγειονομική κρίση δεν έχει φθάσει ακόμη στην κορύφωσή της και καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Τα περισσότερα κρούσματα –τα 1.533– διαγνώστηκαν και πάλι στη Νέα Νότια Ουαλία, επίκεντρο του τρέχοντος κύματος της πανδημίας, που αποδίδεται στην πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα και εκδηλώθηκε στα μέσα Ιουνίου. Η ίδια πολιτεία κατέγραψε επίσης τέσσερις θανάτους εξαιτίας της COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Στη γειτονική Βικτόρια διαγνώστηκαν 190 κρούσματα, στην περιοχή της πρωτεύουσας ακόμη 32 και στην Κουίνσλαντ ένα. Ο αριθμός των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση είναι το τρέχον διάστημα σχεδόν διπλάσια από ό,τι στην προηγούμενη κορύφωση της πανδημίας, το 2020.

Καθώς θεωρούν πως αυτό το ξέσπασμα δεν μπορεί να εξαλειφθεί με τα μέτρα που είχαν πάρει οι αρχές στα προηγούμενα κύματα, η Νέα Νότια Ουαλία και η Βικτόρια δίνουν πλέον την έμφαση στην επιτάχυνση του εμβολιασμού.

Αν και τα κρούσματα στη Βικτόρια, που βρίσκεται στο έκτο της lockdown, μειώθηκαν ελαφρά από τα 208 της Παρασκευής, οι αρχές προειδοποιούν πως η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμη.

Στη Νέα Νότια Ουαλία, την πολυπληθέστερη πολιτεία, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Σίδνεϊ, αναμένεται τα κρούσματα του SARS-CoV-2 να παραμείνουν πάνω από το επίπεδο των 1.000 για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία να κορυφωθούν τον Οκτώβριο. Τοπικοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν σήμερα ότι οι 137 από τους 173 ασθενείς με την COVID-19 που έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι ανεμβολίαστοι.

Στη Βικτόρια, τη Νέα Νότια Ουαλία και την περιοχή της πρωτεύουσας, όπου ζει περί το 60% των 25 εκατομμυρίων Αυστραλών, έχουν επιβληθεί αυστηρά lockdowns εδώ κι εβδομάδες. Δεν αναμένεται να αρθούν προτού να έχει ανοσοποιηθεί το 70% των πολιτών τους.

Αγώνας δρόμου για τον εμβολιασμό
Μέχρι τώρα μόλις περίπου το ένα τρίτο των Αυστραλών 16 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί πλήρως στην Αυστραλία, αν και ο ρυθμός της εκστρατείας ανοσοποίησης επιταχύνεται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να έχει αποδυθεί σε κούρσα για να εξασφαλίσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Με τον τρέχοντα ρυθμό, ο στόχος του 70% δεν θα ξεπεραστεί παρά στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου.

Η χώρα της Ωκεανίας έχει μπορέσει πάντως να διατηρήσει τα επίπεδα των μολύνσεων και των θανάτων σε χαμηλότερα επίπεδα από άλλα κράτη με συγκρίσιμα επίπεδα πληθυσμού και οικονομικής ανάπτυξης. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Αυστραλία έχει φθάσει ως σήμερα τους 1.036 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου σχεδόν 60.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.