Πούτιν: Η παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ήταν τραγωδία

Τα είκοσι χρόνια πολέμου και αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν αποτέλεσαν μια «τραγωδία» για τη χώρα, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Επί 20 χρόνια οι αμερικανοί στρατιώτες ήταν παρόντες στο έδαφος αυτό, 20 χρόνια που επιχειρούσαν να ‘εκπολιτίσουν’ τους ανθρώπους που ζουν εκεί, να φυτέψουν εκεί τις δικές τους προδιαγραφές και το δικό τους τρόπο ζωής», σχολίασε στη διάρκεια συνάντησής του με νέους που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Όσο για το μέλλον της χώρας μετά την αποχώρηση των Αμερικανών και των συμμάχων τους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί πως είναι «αδύνατο να επιβληθεί οτιδήποτε από το εξωτερικό».

«Η κατάσταση πρέπει να ωριμάσει και, αν θέλουμε να ωριμάσει πιο γρήγορα και καλύτερα, θα πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους», είπε ο ρώσος πρόεδρος.

Οι ρωσικές αρχές υιοθέτησαν μια αρκετά συμφιλιωτική στάση έναντι των Ταλιμπάν, αναγνωρίζοντας τη νίκη τους και καλώντας τους παράλληλα να διεξαγάγουν έναν «εθνικό διάλογο» για να σχηματίσουν μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση.

Η Μόσχα εξακολουθεί πάντως να θεωρεί τους Ταλιμπάν «τρομοκρατική» οργάνωση, παρόλο που η Ρωσία συνομιλεί εδώ και χρόνια μαζί τους, και δεν έχει την πρόθεση να αναγνωρίσει την εξουσία τους στο Αφγανιστάν παρά μόνο αν δώσουν επαρκείς εγγυήσεις.

Η Ρωσία ανησυχεί ιδιαίτερα για την ασφάλεια των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της κεντρικής Ασίας, που συνορεύουν με το Αφγανιστάν. Ανησυχεί επίσης μήπως δει να αναδύονται εκεί νέες τζιχαντιστικές οργανώσεις εμπνεόμενες από τους Ταλιμπάν ή υποστηριζόμενες από αυτούς. Η Μόσχα θέλει ακόμη να αποφύγει μια περιφερειακή συρροή προσφύγων καθώς και μια νέα αύξηση του λαθρεμπορίου οπίου και ηρωίνης.