Απέλαση βόσνιων μεταναστών για εγκλήματα πολέμου

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εντοπίσει περίπου 300 βόσνιους μετανάστες για τους οποίους υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Σρεμπρένιτσα το 1995 και έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την απέλαση τουλάχιστον 150 από αυτούς, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Οι μετανάστες ήταν μεταξύ των προσφύγων που εγκατέλειψαν τη χώρα προκειμένου να αποφύγουν τις βιαιοπραγίες στη Βοσνία όταν ξέσπασε ο πόλεμος το 1992 με την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας.

Ο αριθμός των υπόπτων ενδέχεται να υπερβεί τους 600, καθώς όλο και περισσότερα αρχεία από τη Βοσνία γίνονται διαθέσιμα στις αμερικανικές αρχές, σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας.

«Όσο περισσότερο ψάχνουμε, τόσα περισσότερα αρχεία βρίσκουμε», δήλωσε στους Times ο ιστορικός Μάικλ ΜακΚουίν, ο οποίος είναι επικεφαλής των ερευνών εγκλημάτων πολέμου της υπηρεσίας Τελωνείων και Μετανάστευσης.

Πολλοί από τους βόσνιους υπόπτους ήταν πρώην στρατιώτες, ενώ αρκετοί από αυτούς θεωρούνται πλέον αμερικανοί πολίτες. Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας, το οποίο επικαλείται σχετικά στοιχεία, τουλάχιστον οι μισοί από τους 300 υπόπτους εικάζεται ότι έπαιξαν κάποιο ρόλο στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, όπου περίπου 8.000 μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια εκτελέστηκαν από τις Σερβοβόσνιες δυνάμεις μέσα σε διάστημα πέντε ημερών το καλοκαίρι του 1995.