Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέστειλε τις χορηγήσεις της στο Αφγανιστάν

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέστειλε τις εκταμιεύσεις ποσών στο πλαίσιο των προγραμμάτων της στο Αφγανιστάν αφότου την εξουσία στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας κατέλαβε το ισλαμιστικό ένοπλο κίνημα των Ταλιμπάν και παρακολουθεί στενά την κατάσταση εκεί, δήλωσε εκπρόσωπος του χρηματοπιστωτικού οργανισμού της Ουάσινγκτον έπειτα από συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της για το ζήτημα.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τον αντίκτυπό της στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ειδικά για τις γυναίκες», σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ,  θα συνεχίσει να βρίσκεται σε στενή επαφή με τη διεθνή κοινότητα και εταίρους της παρακολουθώντας τις εξελίξεις και αναζητώντας «μέσα (…) για να συνεχίσει να υποστηρίζει τον αφγανικό λαό» και να προασπίσει «κέρδη κατακτημένα με αγώνες».

Δεν διευκρινίστηκε ποιο είναι το ύψος των προγραμματισμένων χορηγήσεων που ανεστάλησαν αφότου κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν.

Η Παγκόσμια Τράπεζα το τρέχον διάστημα εμπλεκόταν σε περίπου 20 αναπτυξιακά προγράμματα στο Αφγανιστάν και έχει χορηγήσει κάπου 5,3 δισεκ. δολάρια από το 2002 στη χώρα, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων.

Ο έτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός της Ουάσινγκτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανακοίνωσε τη 18η Αυγούστου ότι επίσης αναστέλλει τις χορηγήσεις προς το Αφγανιστάν εξαιτίας της αβεβαιότητας ως προς τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη σαφήνειας στη διεθνή κοινότητα ως προς την αναγνώριση κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, κατά συνέπεια η χώρα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα ΕΤΔ (σ.σ. Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα) ή άλλους πόρους του ΔΝΤ», ανέφερε ο οργανισμός.

Κανονικά το ΔΝΤ θα εκταμίευε την τελευταία δόση του προγράμματος δανεισμού που είχε συμφωνηθεί την 6η Νοεμβρίου 2020, ύψους 370 εκατ. δολαρίων. Η δεύτερη δόση, ύψους 149,4 εκατ. δολαρίων, είχε χορηγηθεί τον Ιούνιο. Απέμεναν περίπου 105,6 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο του προγράμματος πίστωσης με σκοπό τη στήριξη της αφγανικής οικονομίας, που πέραν του πολέμου δοκιμαζόταν από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ο διοικητής της αφγανικής κεντρικής τράπεζας, ο Άτζμαλ Αχμάντι, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα αφού κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, ανέφερε μέσω Twitter ότι η Καμπούλ επρόκειτο να λάβει την 23η Αυγούστου κάπου 340 εκατ. δολάρια από το ΔΝΤ, υπό μορφή νέων Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων, για την αύξηση των αποθεματικών της.