Επεισόδια για το lockdown στο Σίδνεϊ- Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Αυστραλία

Πάνω από 1.500 μέλη της αυστραλιανής αστυνομίας περιπολούν στους δρόμους και απέκλεισαν το κέντρο του Σίδνεϊ σήμερα για να αποτραπεί σχεδιαζόμενη διαδήλωση εναντίον των περιοριστικών μέτρων, καθώς η Αυστραλία κατέγραψε νέο εθνικό ρεκόρ κρουσμάτων του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες χωρίς καν να έχουν ανακοινωθεί τα δεδομένα από όλες τις πολιτείες της.

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως διαγνώστηκαν 886 κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Νέα Νότια Ουαλία και στη Βικτόρια, η μεγάλη πλειονότητά τους στο Σίδνεϊ, επίκεντρο του τρέχοντος ξεσπάσματος που αποδίδεται στην πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα.

Ενώ ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα από τις υπόλοιπες πολιτείες, ο αριθμός των μολύνσεων ήδη ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ (754).

«Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρή κατάσταση εδώ στη Νέα Νότια Ουαλία», δήλωσε ο πολιτειακός υπουργός Υγείας, ο Μπραντ Χάζαρντ. «Δεν είναι ώρα να φανούμε εγωιστές, είναι ώρα να σκεφτούμε την κοινότητά μας και τις οικογένειές μας».

Το Σίδνεϊ των πέντε και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων τελεί υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα εδώ και εβδομάδες, που όμως δεν έχει περιορίσει το ξέσπασμα, το οποίο εξαπλώθηκε σε άλλες πολιτείες κι έφθασε μέχρι τη γειτονική Νέα Ζηλανδία.

Η πολιτειακή πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζίκλιαν ανακοίνωσε επίσης τρεις θανάτους ασθενών με την COVID-19 στη Νέα Νότια Ουαλία. Οι αρχές διευκρίνισαν ότι σήμερα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία 516 άνθρωποι, οι 85 εκ των οποίων έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Εξ αυτών, οι 76 ήταν ανεμβολίαστοι, διευκρίνισαν αξιωματούχοι.

Τουλάχιστον 96 από τους ανθρώπους που μολύνθηκαν είχαν επαφές στην κοινότητα ενώ μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό και υπήρξαν διάφορες παραβιάσεις των συστάσεων, που θα επιβραδύνουν περαιτέρω την προσπάθεια να ελεγχθεί το ξέσπασμα.

Σύμφωνα με αυστραλιανά ΜΜΕ, πέραν του Σίδνεϊ, διαδήλωση σχεδιαζόταν να γίνει και στη Μελβούρνη, όπου ο πρωθυπουργός της Βικτόριας, ο Ντάνιελ Άντριους, ανακοίνωσε σήμερα πως το lockdown επεκτείνεται σε όλη την πολιτεία, καθώς διαγνώστηκαν 61 κρούσματα οφειλόμενα σε μετάδοση στην κοινότητα. Τουλάχιστον 39 από τα κρούσματα είχαν επαφές στην κοινότητα ενόσω μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό. Δεκαοκτώ ασθενείς με την COVID-19 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, οι οκτώ σε ΜΕΘ, εκ των οποίων έξι διασωληνωμένοι.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Αυστραλία συνεχίζει ακόμη να χαρακτηρίζεται αρκετά χαμηλός σε σύγκριση με αυτούς που καταγράφουν άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες – έχει φθάσει μέχρι σήμερα τους 978 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 43.000 και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2 -, όμως το τρέχον ξέσπασμα έχει θορυβήσει τις αρχές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ