Σπαρακτικό video κοριτσιού αφυπνίζει: «Δεν μετράμε επειδή γεννηθήκαμε στο Αφγανιστάν»

«Κανείς δε νοιάζεται για εμάς. Θα πεθάνουμε αργά αργά στην ιστορία».

Τον γύρο του κόσμου κάνει τις τελευταίες ημέρες, σπαρακτικό video, με ένα κορίτσι από το Αφγανιστάν που εκφράζει την αγωνία του για τον τρόπο που ο κόσμος αντιμετωπίζει τη χώρα της, καθώς και την απόγνωσή της με το καθεστώς των Ταλιμπάν που ανακατέλαβε τη χώρα της.

Η μαρτυρία της είναι συγκλονιστική. Πίσω από τα δάκρυά της, βρίσκει τη δύναμη να χαμογελάει, αλλά ξέρει πως υπό αυτές τις συνθήκες, η χώρα της, ο λαός της, ή ίδια, δεν μπορούν να ελπίζουν πια σε κανένα μέλλον.

Κανείς δε νοιάζεται για εμάς»: Το video με το κορίτσι από το Αφγανιστάν που  κλαίει έγινε viral - Queen.gr

Το εξαιρετικά δυνατό και συγκινητικό video, έχει ήδη εκατομμύρια προβολές μετά την ανάρτησή του στο Twitter από τον ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μασίχ Αλινεγιάντ και δείχνει ένα κορίτσι που κλαίει, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη.

«Δεν μετράμε επειδή γεννηθήκαμε στο Αφγανιστάν» εξηγεί με δάκρυα στα μάτια το κορίτσι στο video των 45 δευτερολέπτων. «Δεν μπορώ να συγκρατήσω τα δάκρυά μου» προσθέτει. «Κανείς δε νοιάζεται για εμάς. Θα πεθάνουμε αργά αργά στην ιστορία».

Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλιμπάν κυβέρνησαν το Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001 προτού εκδιωχθούν από εκστρατεία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, απαγορευόταν στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο, ενώ οι γυναίκες μπορούσαν να κυκλοφορούν δημόσια μόνο με μπούρκα και συνοδευόμενες από άνδρες συνοδούς. Όσοι δεν τηρούσαν πιστά την αυστηρή ερμηνεία του Ισλαμικού νόμου από τους Ταλιμπάν, μαστιγώνονταν ή εκτελούνταν δημόσια.

Πάντως, την ίδια μέρα που δημοσιεύτηκε το video ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, ανέφερε σε δήλωσή του ότι «το Αφγανιστάν βγαίνει εκτός ελέγχου» και πως η σύγκρουση «έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε γυναίκες και παιδιά». Επιπλέον, ο Γκουτιέρες είπε ότι «είναι βαθύτατα ενοχλητικές οι πρώτες ενδείξεις πως οι Ταλιμπάν επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα στις περιοχές υπό τον έλεγχό τους, στοχοποιώντας ιδιαίτερα γυναίκες και δημοσιογράφους».

«Είναι ιδιαίτερα ανατριχιαστικό και αποκαρδιωτικό να βλέπουμε δημοσιεύματα για τα σκληρά κερδισμένα δικαιώματα των Αφγανών κοριτσιών και γυναικών να τους αφαιρούνται», επισήμανε  κλείνοντας.