Αναφορές για νεκρούς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (Σκληρές Εικόνες & Video)

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου μετά τις δραματικές εξελίξεις της ανακατάληψης της χώρας από τους Ταλιμπάν, χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν απεγνωσμένα να επιβιβαστούν σε πτήσεις από το Αφγανιστάν, λένε αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Reuters.

Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που έπεσε χθες σε τρεις ώρες, παραδιδόμενη αμαχητί, με τον πρόεδρο να εγκαταλείπει τη χώρα, λίγο αργότερα, επικρατεί χάος. Υπάρχουν αναφορές για 5 νεκρούς. Πολίτες σε απόγνωση σκαρφαλώνουν στα αεροπλάνα, ή ποδοπατιούνται.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-08/kampoul-aerodromio-nekroi.jpg.webp?itok=cEwwLUbB

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε πως είδε τα πτώματα πέντε ανθρώπων να μεταφέρονται σε όχημα. Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι δεν είναι σαφές αν τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από πυρά ή εάν ποδοπατήθηκαν, μέσα στην απόγνωση και τον πανικό.

Αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία είναι αρμόδια για το αεροδρόμιο, είχαν πυροβολήσει νωρίτερα στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος. Αξιωματούχοι δεν ήταν αμέσως διαθέσιμοι για να σχολιάσουν σχετικά με τους νεκρούς.

Αφγανιστάν – Με αίμα βάφεται η εγκαθίδρυση των Ταλιμπάν – Τουλάχιστον πέντε  νεκροί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ - ΤΑ ΝΕΑ

Προσοχή σκληρές εικόνες στο ακόλουθο Video:

Κρεμασμένοι από τα αεροπλάνα, προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα

Οι πολίτες στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από το κίνημα των Ταλιμπάν, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί είναι εικόνες που κυκλοφορούν, με ανθρώπους να κρέμονται από τα αεροπλάνα σε μία απελπισμένη προσπάθεια να εγκαταλείψουν τη χώρα, που πια βρίσκεται υπό ακραίο ισλαμικό καθεστώς.

«Το πλήθος ήταν εκτός ελέγχου», επιβεβαίωσε ο ίδιος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters και πρόσθεσε πως οι Αμερικανοί Πεζοναύτες στους οποίους έχει ανατεθεί η φρούρηση του αεροδρομίου «πυροβόλησαν μόνο για να αποτρέψουν το χάος», καθώς ορισμένοι από τους Αφγανούς πολίτες προσπάθησαν να διαφύγουν, παλεύοντας για να μπουν σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη, που είναι εκεί μόνο για τη διαφυγή ξένων στρατευμάτων και προσωπικού πρεσβειών.

Οι δυτικές κυβερνήσεις δε, τις δραματικές αυτές ώρες, μένουν στις αόριστες υποσχέσεις, πως μελλοντικά θα βοηθήσουν και Αφγανούς πολίτες να διαφύγουν από την χώρα.