Για 3η μέρα, μαίνεται η πυρκαγιά στη Σαρδηνία: 2 καναντέρ έστειλε η Ελλάδα

Για τρίτη συνεχή ημέρα μαίνεται το πύρινο μέτωπο στη Σαρδηνία που παραμένει ενεργό, κάνοντας στάχτη μεγάλες δασικές εκτάσεις. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε η Δασική Υπηρεσία του νησιού, η φωτιά ξεκίνησε από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Ένα αυτοκίνητο εξερράγη και οι φλόγες επεκτάθηκαν αμέσως σε διπλανό δάσος.

Όπως έκανε γνωστό η Πολιτική Προστασία της Ιταλίας, και σήμερα οι ισχυροί άνεμοι μπορεί να ευνοήσουν την περαιτέρω εξάπλωση των πυρκαγιών, ιδίως στις ευρύτερες περιοχές των πόλεων Νούρο και Οριστάνο.

Στην περιοχή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, συνεχίζουν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού 8 ιταλικά Καναντέρ και ελικόπτερα της πυροσβεστικής και του ιταλικού στρατού. Οι εθελοντές και οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη κατά της φωτιάς, αδιάκοπα, καθ όλη την νύχτα, και η ακούραστη προσπάθειά τους επέτρεψε να σωθούν δύο ξενοδοχεία. Συνεχίζουν να καταστρέφονται όμως χιλιάδες στρέμματα γεωργικών και δασικών εκτάσεων.

Ο ιταλικός Τύπος μεταδίδει με έμφαση την είδηση ότι η Ελλάδα και η Γαλλία έσπευσαν να συνδράμουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης με δύο Καναντέρ η κάθε μία. Τα δύο Καναντέρ που απέστειλε η χώρα μας προσγειώθηκαν στις 4.30 το πρωί στο Αλγκέρο.

https://www.amna.gr/photos/202107/w26-133209E7NqPrDXIAIcA2h.jpg

Τη συνδρομή της Ελλάδας στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ιταλία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η Ελλάδα έχει στείλει δύο Canadair CL-415 στην Ιταλία μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών που μαίνονται στη Σαρδηνία» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει «σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, είμαστε μαζί».

Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων: Ευχαριστίες προς Ελλάδα και Γαλλία για τη συνδρομή τους στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Σαρδηνία

Την Ελλάδα και τη Γαλλία ευχαρίστησε ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς, για τη βοήθεια που προσέφεραν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που πλήττουν τη Σαρδηνία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Κομισιόν με ανακοίνωσή της, σε απάντηση στο αίτημα της Ιταλίας για βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ για βοήθεια στην καταπολέμηση των συνεχιζόμενων πυρκαγιών στη Σαρδηνία, η ΕΕ κινητοποιεί άμεση υποστήριξη από τη Γαλλία και την Ελλάδα.

«Ευχαριστώ τη Γαλλία και την Ελλάδα για αυτήν την άμεση αλληλεγγύη που επέδειξαν στην Ιταλία για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών» τόνισε ο κ. Λέναρσιτς.

Πρόσθεσε δε,  ότι «το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ, παραμένει σε στενή επαφή με τις ιταλικές αρχές 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, για να παρακολουθεί τις εξελίξεις επί τόπου και να συντονίζει οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια όπως απαιτείται».

 

Η Γαλλία και η Ελλάδα αναπτύσσουν δύο Canadair η καθεμιά. Τα αεροπλάνα που προσφέρονται από τη Γαλλία προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ομάδα Πολιτικής Προστασίας, ενώ αυτά που προσφέρονται από την Ελλάδα αποτελούν μέρος των περιουσιακών στοιχείων του rescEU.