Bloomberg: Διευρύνεται το καθεστώς εργασίας από το σπίτι για τις τράπεζες στη Γερμανία

Οι τράπεζες στη Γερμανία μειώνουν με ταχύ ρυθμό τους χώρους γραφείων, καθώς ένας αυξημένος αριθμός υπαλλήλων εργάζεται από το σπίτι, και μπαίνουν πρωτοπόρες σε μια παγκόσμια στροφή που θα μπορούσε να αλλάξει μόνιμα τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι τραπεζίτες.

Η Deutsche Bank αδειάζει αρκετούς ορόφους σε ένα κτήριο που στεγάζει περίπου 1.000 υπαλλήλους, η HSBC Germany αφήνει έξι ξεχωριστά γραφεία στο Ντύσελντορφ για ένα νέο με τον μισό χώρο και η BNP Paribas στη Φρανκφούρτη μειώνει τον χωρο γραφείων, για να καλύπτει μόλις το 60% του προσωπικού.

Οι περιφερειακές γερμανικές τράπεζες DZ Bank και BayernLB τονίζουν πως επεξεργάζονται παρόμοια σχέδια.

Ο ρυθμός με τον ποιο μεταμορφώνουν οι τράπεζες στη Γερμανία το real estate αποτύπωμά τους, τις ξεχωρίζει ακόμη αι από τις ευρωπαϊκές ομολόγους τους που έχουν ξεκινήσει γενναιόδωρες πολιτικές εργασίας από το σπίτι, για τον μετά την πανδημία κόσμο.

Οι τράπεζες υιοθετούν την τάση αυτή για να μειώσουν το κόστος, υπογραμμίζοντας το χάσμα μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όπου τράπεζες όπως η Goldman Sachs, διατηρούν το προηγούμενο μοντέλο της φυσικής παρουσίας.

Οι μειώσεις στο real estate έχουν γίνει εφικτές μέσω μιας νέας ανεκτικότητας στην απομακρυσμένη εργασία που έχει επιβάλλει η πανδημία.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν βρει ευέλικτες εργασιακές πολιτικές που γενικώς επιτρέπουν σε περισσότερο προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι για δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα.