Ένα βήμα πριν το «τέλος» του lockdown η Βρετανία-Από τις 19 Ιουλίου η άρση των περισσότερων μέτρων

Στην ανακοίνωση των σχεδίων για την άρση σχεδόν όλων των μέτρων κατά του κορωνοϊού από τις 19 Ιουλίου στη Βρετανία, προέβη σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος, σε συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ, ανακοίνωσε ότι  μπαίνει τέλος στη χρήση μάσκας προστασίας κατά της COVID-19, ωστόσο θα υπάρχει σύσταση για τις περιπτώσεις που ενδείκνυται.

Παράλληλα, από τις 19 Ιουλίου καταργούνται οι περιορισμοί για συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως και η τήρηση του κανόνα του ενός μέτρου στις κοινωνικές αποστάσεις.

Ο κανόνας «των έξι» ατόμων μέσα στα σπίτια καταργείται και η υποχρεωτική τηλεργασία  δεν θα ισχύει πλέον, μετά από 16 ολόκληρους μήνες.

Η τελική απόφαση για την άρση όλων των παραπάνω περιορισμών θα ληφθεί σε μία εβδομάδα, στις 12 Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τα σχολεία, τα ταξίδια και τους κανόνες αυτοαπομόνωσης, ενώ Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία είναι υπεύθυνες για τα δικά τους μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών στη Βρετανία δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό βαθμό για την πρόληψη των σοβαρών περιστατικών και της νοσηλείας σε νοσοκομεία από το αναφερόμενο παραλλαγμένο στέλεχος, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τις χώρες που βρίσκονται στην κόκκινη λίστα.