Κορωνοϊός - Ρωσία: Δεν θα καταφέρει να χτίσει τείχος ανοσίας έως το φθινόπωρο

Η Ρωσία δεν θα μπορέσει να εμβολιάσει κατά του κορωνοϊού το 60% του πληθυσμού της έως το φθινόπωρο, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, το Κρεμλίνο, μετά την καταγραφή ρεκόρ νέων κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, εκτιμώντας ότι ο στόχος που είχε θέσει για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας θα μετατεθεί χρονικά, καθώς οι ρυθμοί εμβολιασμού δεν ήταν μέχρι στιγμής οι αναμενόμενοι.

Οι Αρχές της Ρωσίας είχαν ανακοινώσει νωρίτερα αριθμό-ρεκόρ νέων θανάτων από την Covid-19 στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, ενώ μεγάλη αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.

«Είναι προφανές ότι δεν θα είναι εφικτό να εμβολιασθεί το 60% έως το φθινόπωρο, βλέπουμε ότι μόνο αυτή την εβδομάδα άρχισε λίγο-πολύ να αυξάνεται ο αριθμός αυτών που επιθυμούν να εμβολιασθούν, ενώ πριν η δυναμική εμβολιασμού ήταν δυστυχώς σε χαμηλά επίπεδα, παρότι το κράτος δημιούργησε όλες τις προϋποθέσεις γι αυτό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο στόχος επίτευξης συλλογικής ανοσίας «θα μετατεθεί για αργότερα».

Οι ρωσικές αρχές αποδίδουν την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην μετάλλαξη Δέλτα, με την οποία έχει μολυνθεί το 90% όλων των νέων κρουσμάτων, αλλά και στην διστακτικότητα πολλών Ρώσων να εμβολιασθούν.

Λόγω του χαμηλού ποσοστού εμβολιασθέντων, παρότι ο εμβολιασμός είναι ελεύθερος και παρά την ευρεία διάθεση εμβολίων, οι Αρχές αναγκάστηκαν να επιβάλουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, δημιουργώντας παράλληλα ευκαιρίες με συμμετοχή των εμβολιασθέντων σε κληρώσεις, στις οποίες μπορεί να κερδίσουν ένα αυτοκίνητο ή διαμέρισμα.

Ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού της Ρωσίας άρχισε στις 18 Ιανουαρίου.

Για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα πρέπει να εμβολιασθεί το 60% του πληθυσμού, δηλαδή σχεδόν 69 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκα, δήλωσε πρόσφατα ότι το 60% του πληθυσμού της Ρωσίας πρέπει να έχει εμβολιασθεί έως το φθινόπωρο. Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα είχε δηλώσει επίσης ότι το Σεπτέμβριο του 2021 θα επιτευχθεί συλλογική ανοσία.

Εντούτοις χθες, Δευτέρα, ο Ρώσος υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής στην χώρα έχουν εμβολιασθεί 23 εκατομμύρια άνθρωποι.