Εικοσιτετράχρονος Σομαλός ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στη Γερμανία-Το μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ

Στη σύλληψη του δράστη της αιματηρής επίθεσης με μαχαίρι, που σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους πέντε, οι οποίοι νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα, στο Βίρτσμπουργκ, προχώρησαν οι γερμανικές αρχές.

Όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, πρόκειται για έναν 24χρονο Σομαλό. Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, ο δράστης φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ» («Ο Θεός είναι μεγάλος»).

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιοάχιμ Χέρμαν, ανέφερε ωστόσο ότι ο άνδρας είχε νοσηλευτεί πρόσφατα σε ψυχιατρική κλινική, επειδή παρουσίαζε «παράξενη» συμπεριφορά.

«Η έρευνα της αστυνομίας θα καθορίσει αν έχουμε να κάνουμε με μια πράξη που συνδέεται με τον ισλαμισμό ή την ψυχολογική του κατάσταση», προσέθεσε.

Ο νεαρός άνδρας έφτασε στη Γερμανία το 2015 ως μετανάστης και κατοικούσε στο Βίρτσμπουργκ. Έδρασε με «ακραία βαναυσότητα», μαχαιρώνοντας ανθρώπους στο κέντρο της πόλης, σε καταστήματα και σε ένα υποκατάστημα τράπεζας.

Ο υπουργός σημείωσε παράλληλα ότι η κατάσταση ορισμένων τραυματιών είναι σοβαρή.

«Προσευχόμαστε γι’ αυτούς», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εγκωμίασε τους περαστικούς που καταδίωξαν τον δράστη, οπλισμένοι με καρέκλες που πήραν από τις καφετέριες ή με ξύλα, προσπαθώντας να τον σταματήσουν.

 

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ο 24χρονος βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος, αφού οι αστυνομικοί τού έχουν περάσει χειροπέδες, ανάμεσα στο οργισμένο πλήθος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ο νεαρός άνδρας είχε νωρίς το απόγευμα επισκεφθεί πολυκατάστημα της περιοχής, ζητώντας να αγοράσει μαχαίρι. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν, τον δράστη καταδίωξαν περίπου δεκαπέντε περαστικοί, οι οποίοι του επιτέθηκαν με καρέκλες από παρακείμενο εστιατόριο, με ομπρέλες, ακόμη και με τα σακίδιά τους.

Ο 24χρονος τελικά ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς, οι οποίοι τον πυροβόλησαν και τον τραυμάτισαν στο πόδι. Σύμφωνα με τον Χέρμαν, μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται και ένα νεαρό αγόρι του οποίου ο πατέρας βρήκε τραγικό θάνατο από το μαχαίρι του δράστη, που, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ.

ΥΠΕΞ: Εκφράζουμε αποτροπιασμό για την αιματηρή επίθεση στη Γερμανία

Τον αποτροπιασμό του για την αιματηρή επίθεση στο Bίρτσμπουργκ εξέφρασε το ΥΠΕΞ.

Με ανάρτηση στο Twitter, το ΥΠΕΞ εξέφρασε και τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον λαό και την κυβέρνηση της Γερμανίας. Επίσης, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Το tweet του ΥΠΕΞ για την αιματηρή επίθεση στη Γερμανία: