Η Βρετανία θέλει να επιτρέψει τα διεθνή ταξίδια στους πολίτες, αλλά...

Η Βρετανία θέλει να επιτρέψει στους πολίτες να πάνε και πάλι διακοπές στο εξωτερικό, αλλά η κυβέρνηση ανησυχεί για τους κινδύνους, δήλωσε σήμερα ένας υπουργός ενόψει μιας ανακοίνωσης για το αν θα επεκταθεί ένας περιορισμένος κατάλογος από ταξιδιωτικούς προορισμούς που δεν απαιτούν καραντίνα.

Στη χώρα αυξάνεται ο θυμός σε σχέση με τους αυστηρούς περιορισμούς που αφορούν τα ταξίδια στο εξωτερικό: πιλότοι, πληρώματα αεροσκαφών, ταξιδιωτικοί πράκτορες και άλλοι εργαζόμενοι από την βιομηχανία του τουρισμού διαδήλωσαν χθες, Τετάρτη, ζητώντας από την κυβέρνηση να επιτρέψει τα ταξίδια χωρίς καραντίνα σε περισσότερους περιορισμούς.

Οι Βρετανοί πολίτες ουσιαστικά αποθαρρύνονται από το να ταξιδέψουν στις περισσότερες χώρες -περιλαμβανομένων εκείνων της ΕΕ- καθώς η καραντίνα και τα απαιτούμενα τεστ είναι πολύπλοκα και ακριβά.

“Προσωπικά, θέλω να επιστρέψουμε στο σημείο που θα μπορούμε να στηρίξουμε τα ταξίδια στο εξωτερικό για αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν. Σε κανέναν δεν αρέσουν τα δρακόντεια μέτρα που χρειάστηκε να επιβάλουμε φέτος”, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις στο Sky News ερωτηθείς αν οι Βρετανοί θα μπορέσουν να απολαύσουν διακοπές στα ισπανικά νησιά αυτό το καλοκαίρι, εν μέσω της φημολογίας ότι πιθανόν να χαλαρώσουν οι περιορισμοί που ισχύουν για τα ταξίδια στην Ίμπιζα και στην Μαγιόρκα.

“Αλλά είναι δύσκολο, είμαστε επιφυλακτικοί”, πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης νέων παραλλαγών του κορωνοϊού σε άλλες χώρες, οι οποίες είναι πιο ανθεκτικές στους εμβολιασμούς.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα αν θα προστεθούν νέοι προορισμοί στην “πράσινη” λίστα της Βρετανίας, δηλαδή στις χώρες που δεν απαιτούν καραντίνα.

Ο Γιούστις προειδοποίησε πάντως ότι δεν προβλέπεται να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην “πράσινη” λίστα.

Η Μάλτα, καθώς και το πορτογαλικό νησί Μαδέρα έχουν αναφερθεί ως πιθανές προσθήκες στον κατάλογο και η British Airways, η easyJet και η TUI (η αγγλογερμανική εταιρεία ταξιδίων και τουρισμού που εδρεύει στο Ανόβερο της Γερμανίας) έχουν δηλώσει έτοιμες να πραγματοποιήσουν ταξίδια, αν προστεθούν νέοι προορισμοί.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 11 “πράσινοι” προορισμοί, όπου οι Βρετανοί μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς να χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες κατά την επιστροφή τους παρά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα.

Αυτοί οι κανόνες έχουν εμποδίσει την ανάκαμψη για τις αεροπορικές εταιρείες και τις εταιρείες ταξιδίων, οι οποίες έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα μετά σχεδόν 1,5 χρόνο περιορισμών λόγω της COVID-19.

Ένα ευρύτερο εκ νέου άνοιγμα των ταξιδίων από το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης αντιμετωπίζει μια νέα πρόκληση καθώς οι ευρωπαϊκοί προορισμοί πιθανόν να ξεκινήσουν να περιορίζουν την είσοδο.

Χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ανέφερε, ότι θα ήθελε οι ευρωπαϊκές χώρες να ζητούν από τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία να μπαίνουν σε καραντίνα, όπως συμβαίνει στη Γερμανία, επικαλούμενη την παρουσία της πιο μεταδοτικής παραλλαγής του κορωνοϊού, της Δέλτα.

Βρετανοί υπουργοί έχουν δηλώσει ότι σκέφτονται να άρουν τις απαιτήσεις για καραντίνα για τους εμβολιασμένους και περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στις 28 Ιουνίου όταν θα επανεξεταστεί το σύστημα με τις λίστες.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ