Ερντογάν μετά τη συνάντηση με Μπάιντεν: «Επιλύσιμα όλα τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ»

Με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Είχαμε μία καλή και εποικοδομητική συνάντηση», ήταν η πρώτη δήλωση του Μπάιντεν μετά τη συνάντησή τους.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, σε δηλώσεις του αργότερα, έκανε λόγο για παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση. Επί τάπητος τέθηκαν τα θέματα των S-300 και των F-35, οι οικονομικές προοπτικές και θέματα «τρομοκρατίας».

 

Ο Ερντογάν είπε ότι μετέφερε στον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του 45λεπτου τετ-α-τετ τους τη θέση της Τουρκίας όσον αφορά την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 αλλά και το θέμα των αμερικανικών μαχητικών F-35, του αμερικανικού προγράμματος από το οποίο αποκλείστηκε η Άγκυρα.

«Με τον κ. Μπάιντεν είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις διαφορετικές απόψεις μας, αλλά και τα κοινά σημεία, στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε. Μιλήσαμε για πιθανά βήματα που μπορούμε να κάνουμε σε ζητήματα οικονομίας και μηχανισμούς που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε. Ήταν μία σοβαρή συνάντηση με σκοπό την επέκταση της συνεργασίας μας, καθώς υπάρχουν πολλά περιθώρια για αυτό», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφωνούν να χρησιμοποιούν άμεσα και τακτικά κανάλια διαλόγου, κατάλληλα για δύο συμμάχους και στρατηγικούς εταίρους» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των δύο κρατών που δεν μπορούν να επιλυθούν».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η συνάντηση με τον Μπάιντεν ήταν θετική για το μέλλον και πως ο Αμερικανός ομόλογός του τού είπε ότι μπορεί να επισκεφθεί την Τουρκία.

biden-erd

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο όπου απαιτεί η ομπρέλα ασφαλείας της συμμαχίας από τη Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, από την Ευρώπη μέχρι την Ασία» συμπλήρωσε.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία ανέφερε ρητά ότι η υποστήριξη που δόθηκε στην «τρομοκρατική ομάδα» PYD/PKK πρέπει να τερματιστεί.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών άρχισε με μία ώρα καθυστέρηση, καθώς ήταν προγραμματισμένη για τις 18.00 (ώρα Ελλάδας), αλλά ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η συνάντηση Ερντογάν–Μητσοτάκη, έγινε γνωστό πως θα μετατεθεί μία ώρα αργότερα.