Εμβόλιο Johnson & Johnson: «Όχι» από την ΕΕ σε 100 εκατ. πρόσθετες δόσεις

H Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να μην κάνει χρήση της επιλογής για την πρόσθετη αγορά 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να δωρίσει άλλες 100 εκατ. δόσεις, αν τελικά τις παραγγείλει, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει την επιδείνωση της εμπιστοσύνης της ΕΕ στο μονοδοσικό εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας, το οποίο αρχικά θεωρήθηκε «κρίσιμο» για την επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη. Στη συνέχεια, όμως, κατέστη εφεδρική επιλογή, λόγω προβλημάτων τόσο στην ασφάλεια όσο και στην προμήθειά του.

Στα τέλη Μαρτίου η ΕΕ δεν αξιοποίησε τον όρο να παραγγείλει 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις, τόνισαν στο Reuters τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με άμεση γνώση των συμβάσεων με τους κατασκευαστές εμβολίων.

Βάσει της σύμβασης που είχε υπογραφεί, η ΕΕ παρήγγειλε 200 εκατομμύρια δόσεις και είχε την επιλογή να αγοράσει άλλα 200 εκατομμύρια, σε δύο ξεχωριστές παραγγελίες.

Η προθεσμία για τις υπόλοιπες 100 εκατομμύρια δόσεις λήγει στα τέλη Ιουνίου, αλλά δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση σχετικά με το αν θα αξιοποιηθεί η επιλογή από την Ένωση, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Τα προβλήματα στις παραδόσεις των εμβολίων ίσως συνέβαλαν στις αποφάσεις της ΕΕ

Τα προβλήματα στις παραδόσεις των εμβολίων, από πλευράς Johnson & Johnson ενδέχεται να έχουν παίξει ρόλο στις αποφάσεις της ΕΕ. Ως μέρος της αρχικής παραγγελίας, η J&J δεσμεύτηκε να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις στην Ένωση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποστείλει περίπου 12 εκατομμύρια, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι η ΕΕ εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να παραγγείλει τις επιπλέον δόσεις της Johnson & Johnson, βάσει της δεύτερης ρήτρας, για να τις δωρίσει σε φτωχότερες χώρες. Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει ήδη υποσχεθεί την προσφορά τουλάχιστον 100 εκατ. δόσεων σε άλλες χώρες.