Με «κλάδο ελαίας» ο Μπάιντεν στην Ευρώπη, ωστόσο, παραμένουν τα μεγάλα «χάσματα» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ

Μπορεί η άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ στην Ευρώπη να αναμένεται να αποτελέσει μια νέα αρχή στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Βρυξελλών, μετά τη θυελλώδη τετραετία του Τραμπ, ωστόσο, όσοι περιμένουν ότι ο Τζο Μπάιντεν θα λύσει τα μεγάλα προβλήματα που χωρίζουν τις ΗΠΑ με την ΕΕ ως διά μαγείας, πλανώνται πλάνην οικτράν.

Αντιθέτως, τα χάσματα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης σε πολλά μείζονα ζητήματα, όχι μόνο παραμένουν, αλλά θεωρείται πολύ δύσκολο ο Αμερικανός πρόεδρος να μπορέσει -αν όχι να τα εξαφανίσει, τουλάχιστον- να τα μικρύνει σε σημαντικό βαθμό. Μάλιστα, πολλές αποφάσεις που ελήφθησαν την εποχή Τραμπ παραμένουν ως σήμερα και για την ώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν δείχνει να θέλει να τις αλλάξει.

Ποιες είναι οι αποφάσεις

Οι δασμοί που επιβλήθηκαν επί Τραμπ
Μπορεί η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες να συμφώνησαν σε… εκεχειρία όσον αφορά στους δασμούς που επιβλήθηκαν στον χάλυβα και το αλουμίνιο, αλλά και στην Airbus και την Boeing, ωστόσο πολλοί από τους δασμούς που ο Τραμπ επέβαλε σε ευρωπαϊκά προϊόντα παραμένουν, όπως και οι αντίστοιχοι δασμοί της ΕΕ σε προϊόντα των ΗΠΑ. Προσθέστε στα παραπάνω και το σύνθημα «Αγοράζω Αμερικανικά» του Μπάιντεν και το πρόβλημα είναι προφανές, μεγάλο και ως ώρας άλυτο.

Οι πατέντες των εμβολίων κατά του κοροναϊού
Η κυβέρνηση Μπάιντεν συμφώνησε να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων κατά της Covid-19, αναγνωρίζοντας την έκτακτη κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως με την πανδημία του κοροναϊού. Γερμανία και Βρετανία αντέδρασαν και η ΕΕ παρουσίασε μια εναλλακτική πρόταση που επιτρέπει στις χώρες να υποχρεώνουν τους κατασκευαστές των εμβολίων να μοιράζονται τις πατέντες σε περιόδους κρίσεις. Το μέτωπο στην ΕΕ δεν είναι ενιαίο, ωστόσο, για την ώρα η ασυμφωνία παραμένει.

Μεταφορά προσωπικών δεδομένων
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει εδώ και ένα χρόνο ακυρώσει τη συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για τη μεταφορά δεδομένων χρηστών του Διαδικτύου από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, επικαλούμενο ζήτημα ασφαλείας και παρακολούθησης από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Μπάιντεν θα επιδιώξει συμφωνία με την Κομισιόν για το θέμα, καθώς η GDPR προκαλεί προβλήματα σε πολλές μεγάλες tech επιχειρήσεις των ΗΠΑ που «αρμέγουν» δεδομένα για την πώληση διαφημίσεων.

Οι σχέσεις με την Κίνα
Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο»: οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Κίνα ως στρατηγικό αντίπαλο σε όλα τα πεδία, η Ευρώπη προσπαθεί να συνεργαστεί με το Πεκίνο, τον περασμένο Δεκέμβριο ΕΕ και Κίνα υπέγραψαν μια μείζονα συμφωνία, ο Μπάιντεν αντέδρασε, η συμφωνία «μπήκε στον πάγο». Ωστόσο, η Κίνα αναμένεται να αποτελέσει μέγιστο σημείο τριβής μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών και ουδείς μπορεί να εκτιμήσει πώς θα εξελιχθεί η όλη συζήτηση.

Ο Nord Stream 2
Ενέργεια, γεωπολιτική, διμερείς σχέσεις, Δύση, Ρωσία: ο νέος αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία αποτελεί αγκάθι και για την ΕΕ και για τις ΗΠΑ, ωστόσο μέχρι στιγμής έχει σταθεί αδύνατο να ακυρωθεί το έργο, ενώ ο Μπάιντεν, προκειμένου να διατηρήσει optimum σχέσεις με το Βερολίνο, απλώς σταμάτησε να προσπαθεί να το μπλοκάρει, προκαλώντας την οργή σε πολλές πρώην σοβιετικές χώρες.