Νέα πρόκληση από τον Ερντογάν σε εγκαίνια τζαμιού: Απήγγειλε το ποίημα για το οποίο είχε φυλακιστεί

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη για ακόμη μια φορά σε προκλητικές δηλώσεις, αυτή τη φορά στην τελετή εγκαινίων του νέου τζαμιού στην πόλη Ζονγκουλντάκ, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, απαγγέλοντας μάλιστα τους στίχους του ποιήματος που τον είχε οδηγήσει στη φυλακή το 1998, για τέσσερις μήνες, καθώς είχε κατηγορηθεί για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους.

«Πιστεύω πως κάθε τζαμί το οποίο χτίζουμε, είναι ένας πνευματικός φρουρός που προστατεύει το μέλλον του λαού μας και της πατρίδας μας», δήλωσε και εξήγησε τους λόγους της απόφασης του για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

«Εμείς αυτά τα εδάφη τα διατηρήσαμε και τα κάναμε πατρίδα μας με το αίμα μας, με τη σημαία μας και με τον ήχο της προσευχής που ακούγεται από τα τζαμιά. Γι αυτό είναι σημαντικό και έχει νόημα το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας και πάλι για προσκύνημα ως τζαμί, καθώς είναι κληρονομιά κατάκτησης».

Ο Τούρκος πρόεδρος θυμήθηκε επίσης το ποίημα του Ζιγιά Γκιοκάλπ, Τούρκου εθνικιστή, για το οποίο είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης το 1998, επειδή είχε απαγγείλει τους στίχους του, όταν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, και είχε κατηγορηθεί για υπόθαλψη θρησκευτικού μίσους.

«Oι μιναρέδες είναι οι ξιφολόγχες μας, οι θόλοι είναι τα κράνη μας, τα τζαμιά οι στρατώνες μας, και οι πιστοί είναι οι στρατιώτες μας. Αυτόν τον στρατό περιμένει η θρησκεία μου», αναφέρουν οι στίχοι.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η χώρα του δεν περιορίζεται μόνο στα σύνορα της. «H Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα που η δύναμη της και οι ευθύνες της δεν θα περιορίζονται εντός των συνόρων της. Θα χτίζει τις γέφυρες από το παρελθόν στο μέλλον και θα συνεχίσουμε να προχωράμε προς το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.