O Πάπας Φραγκίσκος αναθεωρεί εσωτερικό κώδικα για την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναθεωρεί τον εσωτερικό κώδικα της Καθολικής Εκκλησίας, αυστηροποιώντας τους κανονισμούς για τους κληρικούς που κακοποιούν ανηλίκους και ευάλωτους ενηλίκους ή διαπράττουν απάτη.

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέδωσε σήμερα την πιο σαρωτική αναθεώρηση του κώδικα της καθολικής Εκκλησίας μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, αυστηροποιώντας τους κανονισμούς για τους κληρικούς που κακοποιούν ανηλίκους και ευάλωτους ενηλίκους ή διαπράττουν απάτη.

Η αναθεώρηση, η οποία ετοιμαζόταν από το 2009, περιλαμβάνει ολόκληρο το έκτο τμήμα του Εκκλησιαστικού Κώδικα και Κανόνα, που αποτελείται από επτά βιβλία με περίπου 1.750 άρθρα. Είναι η πιο εκτεταμένη αναθεώρηση μετά την έγκριση του τρέχοντα κώδικα από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο το 1983.

Ο Πάπας υπενθύμισε στους επισκόπους ότι είναι υπεύθυνοι για την τήρηση του γράμματος του νόμου και πως ένας από τους στόχους της αναθεώρησης είναι να «μειωθεί ο αριθμός των περιπτώσεων στις οποίες η επιβολή ποινής αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των αρχών».

Το νέο τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 80 άρθρα που αφορούν το έγκλημα και την τιμωρία, ενσωματώνει ορισμένες αλλαγές που έγιναν στον εκκλησιαστικό κώδικα από το 1983 από τους ποντίφικες και εισάγει νέες κατηγορίες.

Ο μονσινιόρ Φιλίπο Ιανόνε, επικεφαλής του τμήματος του Βατικανού που επέβλεψε το σχέδιο, είπε πως υπήρξε ένα κλίμα «υπερβολικής χαλαρότητας στην ερμηνεία του ποινικού νόμου», όπου η ευσπλαχνία ετίθετο μερικές φορές πάνω από τη δικαιοσύνη.

Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων τέθηκε κάτω από ένα νέο τμήμα που τιτλοφορείται «Ποινικά Αδικήματα κατά της Ανθρώπινης Ζωής, Αξιοπρέπειας και Ελευθερίας» αντί για το προηγούμενο αόριστο «Εγκλήματα Εναντίον Ειδικών Υποχρεώσεων».

Το τμήμα αυτό διευρύνεται ώστε να περιλάβει νέα εγκλήματα όπως το “grooming” (αθέμιτη προσέγγιση παιδιών μέσω διαδικτύου) ανηλίκων ή ευάλωτων ενηλίκων για σεξουαλική κακοποίηση και η κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ