Έρευνες για την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία ξεκινά ο ICAO

Nα ερευνήσει την εξαναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, συμφώνησε σήμερα  ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών της Ιρλανδίας, Έμον Ράιαν.

Το 36μελές Συμβούλιο αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, που εδρεύει στο Μόντρεαλ του Καναδά, συνεδρίασε για να εξετάσει τα αιτήματα που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες, που ζητούσαν να ερευνηθεί το θέμα. Ο Ράιαν είπε ότι ο ICAO θα παρουσιάσει μια ενδιάμεση αναφορά μέχρι τις 25 Ιουνίου.

«Στηρίζουμε πλήρως την απόφαση του ICAO να διεξάγει μια διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για το επεισόδιο στη Λευκορωσία και χαιρετίζουμε την υποστήριξη των συναδέλφων μας απ’ όλον τον κόσμο ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτό θα γίνει», πρόσθεσε ο Ιρλανδός υπουργός.

Η Λευκορωσία σήκωσε ένα μαχητικό για να συνοδεύσει το επιβατικό αεροσκάφος στο Μινσκ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα μια ψευδή προειδοποίηση για βόμβα. «Αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες ήταν μια επίθεση στην ασφάλεια της ευρωπαϊκής αεροπλοΐας και έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των επιβατών και του πληρώματος που ταξίδευαν μεταξύ δύο πρωτευουσών της ΕΕ», επεσήμανε ο Ράιαν.

Αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας αποφάσισαν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς την Κυριακή στο Μινσκ, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, το οποίο πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους, εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στην λευκορωσική πρωτεύουσα.

Ειδικότερα, στο ομόφωνο ψήφισμα των «27» αναφέρεται ότι απαγορεύεται η χρήση του εναέριου χώρου της Ευρώπης αλλά και των αεροδρομίων από λευκορωσικούς αερομεταφορείς, ενώ καλεί τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές να αποφύγουν τις πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία.

Το Συμβούλιο ζήτησε παράλληλα την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς και της συντρόφου του.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει απερίφραστα την αναγκαστική προσγείωση μιας πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου 2021, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών και την κράτηση των αρχών της Λευκορωσίας δημοσιογράφου Ρομάν Πρατάσεβιτς και Σόφια Σαπέγκα» επισημαίνεται στο το κείμενο των συμπερασμάτων.