Αξιόπιστη ανίχνευση του κορωνοϊού από σκυλιά μέσω της όσφρησης-Τι αναφέρει ελπιδοφόρα γαλλική μελέτη

Εδώ και καιρό στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι χρησιμοποιούνται με επιτυχία σκυλιά ανίχνευσης κορωνοϊού, δια της οσφρήσεώς τους. Αυτή την ελπιδοφόρα διαπίστωση έρχεται τώρα να επιβεβαιώσει μία γαλλική μελέτη.

Η ανίχνευση του κορωνοϊού μέσω της όσφρησης των σκύλων φαίνεται μάλιστα να είναι πιο αξιόπιστη σε σχέση με, άλλα διαγνωστικά τεστ όπως συνάγεται από αυτήν την γαλλική μελέτη, αφού το ποσοστό επιτυχίας είναι σχεδόν 100%.

Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη για τους σκύλους

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, στην οποία συμμετείχε το πανεπιστημιακό νοσοκομειακό κέντρο AP-HP του Παρισιού, τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα. Αυτό στηρίζεται ιδίως σε έναν αριθμό: το 97% αυτών που μολύνθηκαν μπόρεσαν να εντοπισθούν χάρη στην όσφρηση των τετράποδων.

Οι επιστήμονες εξέτασαν περισσότερους από 300 συμμετέχοντες, ηλικίας έξι έως 76 ετών, οι οποίοι είχαν ήδη κάνει το μοριακό τεστ PCR. Περισσότεροι από 100 μεταξύ αυτών είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Στη συνέχεια συνέλεξαν ιδρώτα από τη μασχάλη των συμμετασχόντων στην έρευνα σε κομπρέσες τις οποίες έδωσαν στους σκύλους να τις μυρίσουν. Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του. Σε ανακοίνωση των γιατρών-ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων και κτηνιάτρων, γίνεται λόγος για μια σημαντική ανακάλυψη.

Δεν πρόκειται για την πρώτη μελέτη ανίχνευσης του ιού με σκύλο

Οι Γάλλοι ισχυρίζονται ότι είναι η πρώτη μελέτη του είδους που διεξήχθη σε διεθνές επίπεδο, αφού συμμετείχαν επίσης σκύλοι και πυροσβέστες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αν όμως κανείς ψάξει λίγο περισσότερο το θέμα, ρίχνοντας μια ματιά στο Λονδίνο και το Ανόβερο, μάλλον στο αντίθετο θα καταλήξει.

Ο ομοσπονδιακός στρατός (Bundeswehr) εξέτασε σκύλους ανίχνευσης κορωνοϊού στο Ανόβερο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η έρευνα όμως έχει διακοπεί.

Μια μελέτη της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (School of Hygiene and Tropical Medicine) προσπάθησε επίσης να διαπιστώσει εάν οι σκύλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του ιού. Τα αποτελέσματα βρίσκονται στη διάθεση του βρετανικού υπουργείου Υγείας ήδη από τον Οκτώβριο.