Διερευνητικές επαφές Αιγύπτου & Τουρκίας στις 5 & 6 Μαΐου

Σε πολιτικές διαβουλεύσεις μπαίνουν από σήμερα Τετάρτη 5 Μαΐου, Αίγυπτος και Τουρκία σε μία προσπάθεια ομαλοποίησης των τραυματισμένων εδώ και καιρό σχέσεων τους.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες από την ανατροπή του προέδρου της Μουσουλμανικής Κοινότητας, Μοχάμεντ Μόρσι, και την ανάληψη της εξουσίας από τον Aμπντέλ Φατάχ Σίσι, τον οποίο ο Ερντογάν έχει αποκαλέσει στο παρελθόν «τύραννο».

Όπως αναφέρει μάλιστα, το πρακτορείο Reuters, η απόπειρα εξομάλυνσης των σχέσεων εντάσσεται στην προσπάθεια της Άγκυρας να συσφίξει τους δεσμούς της και να οικοδομήσει γέφυρες με αραβικές χώρες, συμμάχους των ΗΠΑ.

Οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στους υφυπουργούς Εξωτερικών Τουρκίας και Αιγύπτου θα διεξαχθούν στο Κάιρο σήμερα και αύριο.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, οι επαφές θα διεξαχθούν με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, πρέσβη Χάμντι Σάναντ Λόζα, και τον Τούρκο ομόλογό του , πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, και θα επικεντρωθούν σε σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα σε Κάιρο και Άγκυρα.