Κορωνοϊός: Ο EMA ξεκινά την αξιολόγηση του κινεζικού εμβολίου της Sinovac

Τη διαδικασία αξιολόγησης του κινεζικού εμβολίου της Sinovac κατά του κορωνοϊού, ξεκινά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμών Φαρμάκω (ΕΜΑ), σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης.

Στη σχετική ανακοίνωση, ο ΕΜΑ τονίζει πως η απόφαση για την έναρξη της κυλιόμενης αξιολόγησης (rolling review) του «Vero Cell Inactivated», όπως είναι η ονομασία του εμβολίου, βασίστηκε σε «προκαταρκτικά αποτελέσματα» από εργαστηριακές μελέτες και σε κλινικές δοκιμές, τα οποία δείχνουν ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα παράγει αντισώματα κατά του κορωνοϊού και προστατεύει από την Covid-19.

 

 

Ο ΕΜΑ δεν έκανε κάποια πρόβλεψη για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της επακόλουθης θετικής ή αρνητικής γνωμοδότησης για την κυκλοφορία του εμβολίου, το οποίο έχει παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα αποτελεσματικότητας σε πραγματικές συνθήκες (από 51% ως 82% στην προστασία από τη νόσηση).

Σημειώνεται πως τρία ακόμα εμβόλια βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τον EMA: το γερμανικό εμβόλιο της CureVac (τεχνολογίας mRNA), το εμβόλιο της αμερικανικής Novavax και το ρωσικό Sputnik V.