Έκκληση Γ.Γ. ΟΗΕ στις κυβερνήσεις, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου...

Έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης, απευθύνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

Σε πολλές χώρες, όπως επισημαίνει  ο Αντόνιο Γκουτέρες, οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικές ενημέρωσης αντιμετωπίζουν μεγάλους προσωπικούς κινδύνους, όπως νέους περιορισμούς, λογοκρισία, βία, παρενοχλήσεις, προφυλακίσεις, ακόμα και θάνατο μόνο και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους.

Η κατάσταση δυστυχώς συνεχίζει να χειροτερεύει περαιτέρω, επισημαίνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει πως παρά τις δραματικές αλλαγές στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η επείγουσα έκκληση για ελευθερία του Τύπου και ελεύθερη πρόσβαση στην ενημέρωση είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου - ΟΗΕ: Προστατέψτε τους δημοσιογράφους

Η πληροφόρηση να παραμείνει ένα σωτήριο δημόσιο αγαθό για όλους…

Η ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος μας στην προσπάθεια να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση, σημειώνει και αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του, προτρέπει «να επαναλάβουμε τις προσπάθειες για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου, ώστε η πληροφόρηση να παραμείνει ένα σωτήριο δημόσιο αγαθό για όλους».

Μήνυμα ΓΓ ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Στην αρχή του μηνύματός του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρεται δε και στις παγκόσμιες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο των αξιόπιστων, επιβεβαιωμένων και καθολικά προσβάσιμων πληροφοριών για τη σωτηρία ζωών και την οικοδόμηση ισχυρών και ανθεκτικών κοινωνιών.

Στη συνέχεια ο Αντόνιο Γκουτέρες εστιάζει στον ρόλο των δημοσιογράφων, τονίζοντας πως «μάς βοηθούν να πορευόμαστε σε έναν ταχέως μεταλλασσόμενο και συχνά υπερφορτωμένο τοπίο πληροφοριών, ενώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επικίνδυνες ανακρίβειες και αναλήθειες».

Τέλος, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρεται και στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας: «Έχουν πλήξει πολλά μέσα ενημέρωσης, απειλώντας την ίδια την επιβίωσή τους. Καθώς οι προϋπολογισμοί περιορίζονται, το ίδιο συμβαίνει και με την πρόσβαση στην αξιόπιστη πληροφόρηση. Φήμες, ανακρίβειες και ακραίες διχαστικές γνώμες έρχονται να καλύψουν το κενό».