«Παρελθόν» οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους για τους πλήρως εμβολιασμένους στις ΗΠΑ

Το αμερικανικό κέντρο ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων (CDC) εξέδωσε σήμερα νέες οδηγίες για τη χρήση μάσκας, οι οποίες αφορούν τους πλήρως εμβολιασμένους.

Ειδικότερα, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να μη χρησιμοποιούν μάσκα σε εξωτερικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα και η πεζοπορία, αλλά θα πρέπει να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν μάσκες σε δημόσιους χώρους όπου αυτό απαιτείται.

Αναλυτικά:

-Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να μην φορούν μάσκα όταν περπατούν, κάνουν ποδήλατο ή σε ορεινή πεζοπορία, είτε μόνοι τους είτε ή με μέλη της οικογένειάς τους.

-Για εξωτερικούς χώρους εστιατορίων και όταν βρίσκονται σε αυτούς με φίλους από διάφορα νοικοκυριά συνιστάται η συνέχιση στη χρήση μάσκας, όπως επίσης και σε κλειστούς χώρους κομμωτηρίων, εμπορικών κέντρων, κινηματογράφων και ναών.

-Επίσης υπάρχει η μάσκα διατηρείται φοριέται σε εκδηλώσεις εξωτερικών χώρων όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως παρελάσεις και αθλητικοί αγώνες.

«Αν είστε πλήρως εμβολιασμένοι και θέλετε να συμμετάσχετε σε μια μικρή συγκέντρωση με άτομα εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα (..) επιστημονικά δεδομένα δείχνουν (…) πως μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια, χωρίς μάσκα», δήλωσε η Ροσέλ Ουαλίνσκι, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η κύρια ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.

«Ωστόσο, συνεχίζουμε να συνιστούμε να φοράτε μάσκα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων και σε πολυσύχναστα μέρη, όπως σε γεμάτα γήπεδα ή συναυλίες», συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

To CDC κατηγοριοποίησε τις δραστηριότητες ανά βαθμό επικινδυνότητας σε «κόκκινες», «κίτρινες» και «πράσινες», ανάλογα με το βαθμό ασφαλείας για τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους.

Παράλληλα, έδωσε το πράσινο φως για τους μη εμβολιασμένους να μπορούν να περπατούν ή να τρέχουν χωρίς να φορούν μάσκα και να συμμετέχουν σε μικρές συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους μόνον εφόσον βρίσκονται δίπλα σε πλήρως εμβολιασμένες οικογένειες και φίλους.