Σε αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία προχωρούν οι ΗΠΑ-Το Σάββατο η ανακοίνωση

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, καθώς οι ΗΠΑ προχωρούν σε αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία, ενώ η σχετική ανακοίνωση αναμένεται για αύριο που συμπληρώνονται 106 χρόνια από το τραγικό αυτό γεγονός.

Ειδικότερα, μετά την σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να επεσήμανε στον Τούρκο ομόλογό του ότι θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες πηγής που έχει γνώση επί του περιεχομένου της συνομιλίας των δύο ηγετών, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, ο Μπάιντεν φέρεται να είπε στον Τούρκο ομόλογό του πως σκοπεύει να αναγνωρίσει τη σφαγή των Αρμενίων, στις αρχές του 20ου αιώνα από τους Οθωμανούς σαν «Γενοκτονία».

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε σήμερα μια «ανακοίνωση» που αναμένεται το Σάββατο, για τη «Γενοκτονία των Αρμενίων», δείχνοντας να επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να την αναγνωρίσει.

«Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να περιμένετε μια ανακοίνωση αύριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζαλίνα Πόρτερ.

Επισημαίνεται ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας ψηφίστηκε από την αμερικανική γερουσία το 2019, αλλά δεν υπεγράφη από τον Ντόναλντ Τραμπ.