Αναστάτωση στη Δανία: Λιποθυμία στον «αέρα» κατά τις ανακοινώσεις για την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca (Video)

Όπως έγινε σήμερα γνωστό, η Δανία έγινε η πρώτη χώρα που θα σταματήσει  να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, λόγω μιας ενδεχόμενης σύνδεσής του με σπάνιες αλλά σοβαρές περιπτώσεις θρομβοεμβολών.

Στο τέλος των επίσημων ανακοινώσεων από τους αρμόδιους στη χώρα, σημειώθηκε ένα δυσάρεστο συμβάν, το οποίο αναστάτωσε τους παρευρισκόμενους.

Αρχικά, ο επικεφαλής της εθνικής αρχής Υγείας της Δανίας, Σόρεν Μπρόστρομ, μιλώντας σε δημοσιογράφους επεσήμανε ότι «πρόκειται για αντίδραση σε αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες και κυρίως τον τραγικό θάνατο μετά το εμβόλιο. Πλέον γνωρίζουμε περισσότερα από όσα ξέραμε πριν από έναν μήνα και έτσι ξέρουμε ότι υπάρχει πιθανώς βιολογική εξήγηση της πρόκλησης θρομβώσεων από το σκεύασμα της AstraZeneca».

Ξαφνικά, στη διάρκεια της ομιλίας του Μπρόστρομ λιποθύμησε η Τάνια Έρικσεν, επικεφαλής του Δανικού Οργανισμού Φαρμάκων, με συνέπεια να διακοπεί προσωρινά η συνέντευξη Τύπου. Λίγο αργότερα, η κυρία Έρικσεν συνήλθε αλλά μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αδιαθεσία μετά από υπερκόπωση.

Η συνέντευξη συνεχίστηκε με τον Μπρόστρομ να επισημαίνει ότι «πήραμε στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων Δανίας και Νορβηγίας και καταλήξαμε πως 1 στους 40.000 μπορεί να παρουσιάσουν ένα σπάνιο και σοβαρό σύνδρομο το οποίο ονομάσαμε VITT και φυσικά μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές. Αυτό το σύνδρομο δεν καταφέραμε να το περιορίσουμε σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι απορρίπτουμε το εμβόλιο. Όλα τα εμβόλια έχουν παρενέργειες», συμπληρώνοντας το εξής:

«Δεν σταματούμε επειδή φοβόμαστε τις παρενέργειες. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι παρενέργειες. Δεν απορρίπτουμε το εμβόλιο εξαιτίας αυτού. Το πιθανό όφελος υπερτερεί των επιβλαβών συνεπειών της καταπολέμησης μιας πανδημίας.

Λόγω της ειδικής κατάστασης που επικρατεί στη Δανία, γι αυτό συνεχίζουμε τη διάθεση εμβολίων χωρίς το AstraZeneca. Επίσης με βάση το πως εξελίσσεται ο εμβολιασμός, δεν μας είναι απαραίτητο το εμβόλιο αυτό. Η απόφαση να μην διαθέσουμε ένα αποτελεσματικό και εγκεκριμένο εμβόλιο ήταν πολύ δύσκολη. Αλλά αυτό κάναμε τελικά».