Γιατί ο Ντράγκι αποκάλεσε τον Ερντογάν «δικτάτορα»-Πού οφείλεται η σιγή Ερντογάν

Έντονη συζήτηση έχει δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες μετά τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος  το βράδυ της Πέμπτης αποκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «δικτάτορα».

Σύμφωνα με πηγές οι οποίες φαίνεται γνωρίζουν πληροφορίες σε σχέση με το παρασκήνιο αυτών των δηλώσεων, εκτιμάται ότι η βασική αιτία που ο Ιταλός πρωθυπουργός «απασφάλισε» κατά του Τούρκου προέδρου, είναι επειδή ενοχλήθηκε έντονα από την μεταχείριση που είχε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν από τον τελευταίο αλλά και την έλλειψη σεβασμού προς την ΕΕ που αντανακλάται μέσω αυτής της στάσης.

Οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται ο ΣΚΑΪ, επισημαίνουν μάλιστα ότι η έκφραση αυτού του σχολίου δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό καθώς ο Μάριο Ντράγκι τόσο σε επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του όσο και σε τηλεδιάσκεψης του ευρωπαϊκού συμβουλίου που έχει συμμετάσχει ως πρωθυπουργός φέρεται να κάνει συστηματικά αναφορές στην ανάγκη υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αξιών γενικότερα απέναντι σε χώρες με αυταρχικά χαρακτηριστικά όπως η Τουρκία, η Ρωσία αλλά και η Κίνα. Παράλληλα, τονίζουν πως οι δηλώσεις του αυτές είναι χαρακτηριστικό της ευθύτητας που τον διακρίνει.

Τονίζεται παράλληλα ότι οι συνολικές δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού αναφέρουν ότι «παρότι πρόκειται περί διδακτόρων πρέπει να συνεννοηθούμε μαζί τους», συνεπώς είναι υποστηρικτής μιας θετικής ατζέντας χωρίς ωστόσο να θεωρεί ότι η προώθηση αυτής μπορεί να γίνει αγνοώντας τις αξίες της Ευρώπης.

Σιγή από τον Ερντογάν

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Ερντογάν δεν έχει ακόμη απαντήσει σε σχέση με τις δηλώσεις Ντράγκι, αφού παρά το γεγονός ότι ήδη από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης αλλά και το πρωί της Παρασκευής το περιβάλλον του έχει προβεί στην έκδοση ανακοινώσεων σχετικά με το γεγονός, ο ίδιος στην τελευταία του ομιλία δεν αναφέρθηκε καθόλου το ζήτημα.

Το πιθανότερο σενάριο για τη συγκεκριμένη στάση και επιλογή πάντως εκτιμάται ότι είναι το γεγονός ότι προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους μέχρι να να υπάρξει κάποιο απολογητικό μήνυμα ή σχετική διευκρίνιση από την Ρώμη.