Ολλανδία-Πορτογαλία: «Φρένο» στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών

Η Ολλανδία ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι θα περιορίσει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό μόνο στα άτομα άνω των 60 ετών, αφού είχε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα αναστείλει τη χορήγησή του στους νεότερους.

Ειδικότερα,το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι οι πολίτες άνω των 60 «μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν με ασφάλεια» το σκεύασμα της AstraZeneca ενώ οι νεότεροι θα κάνουν «ένα διαφορετικό εμβόλιο».

Επισημαίνεται ότι από τις 2 Απριλίου είχε ανασταλεί η χρήση του εμβολίου της βρετανοσουηδικής εταιρείας σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών, λόγω της εμφάνισης περιπτώσεων θρομβοεμβολών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας, Χούγκο ντε Γιόνγκε, επεσήμανε ότι «είναι ένας συμβιβασμός, από τη μία πλευρά, των πλεονεκτημάτων του εμβολίου για την υγεία και από την άλλη, των κινδύνων για την υγεία, ιδίως στις νεότερες γυναίκες, εξαιτίας μιας πολύ σπάνιας παρενέργειας». Πρόσθεσε όμως ότι ο κίνδυνος για την υγεία, ως αποτέλεσμα της μόλυνσης από Covid-19, σε ανθρώπους άνω των 60 είναι «κατά πολύ υψηλότερος» από τον κίνδυνο της σπάνιας θρόμβωσης με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Η κυβέρνηση αποφάσισε έτσι να ακολουθήσει τη σύσταση του Ολλανδικού Συμβουλίου Υγείας, το οποίο εκτίμησε ότι στους πολίτες κάτω των 60 χωρών θα πρέπει «προς το παρόν» να προτείνεται ένα άλλο εμβόλιο. Όσοι έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του AstraZeneca μπορούν να κάνουν και την δεύτερη, δεδομένου ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες μετά το χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία αποφάσισε με τη σειρά της σήμερα να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 60. «Θέλω να επισημάνω ότι στόχος της εκστρατείας εμβολιασμών στην Πορτογαλία είναι να σώζει ζωές και να προλαμβάνει σοβαρή ασθένεια», δήλωσε η επικεφαλής της Αρχής Υγείας της χώρας, Γκράσα Φρέιτας. και προσέθεσε ότι «αυτό μπορεί να επιτευχθεί με οποιοδήποτε εμβόλιο που έχει εγκριθεί στην Πορτογαλία».

Σημειώνεται ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη λάβει ανάλογα μέτρα. Η Γαλλία χορηγεί το εμβόλιο στους 55 και άνω, ενώ η Ιταλία και η Γερμανία στους άνω των 60 ετών.