«Δαιμόνιος» δήμαρχος στην Βενεζουέλα τοποθετεί προειδοποιητικές πινακίδες στα σπίτια όσων έχουν κορωνοϊό

Κόκκινα προειδοποιητικά σύμβολα στα σπίτια όσων πάσχουν από κορωνοϊό άρχισε να τοποθετεί ένας δήμαρχος στην κεντρική Βενεζουέλα, απειλώντας ταυτόχρονα ότι θα περικόψει τη βοήθεια που λαμβάνουν από το κράτος όσους παραβιάζουν την καραντίνα.

«Προστατεύουμε τους ανθρώπους μας», ανέφερε ο Λούις Ντούκε, δήμαρχος της κοινότητας Σούκρε στην Πολιτεία Γιαρακούι, δείχνοντας την προειδοποιητική «πινακίδα» με τον κόκκινο κύκλο και τη διαγώνια γραμμή επάνω του. «Αυτό σημαίνει ότι εδώ υπάρχει ένα επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα της Covid, έτσι οι άνθρωποι είναι σε ετοιμότητα», πρoσέθεσε στο βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram.

Μιλώντας σε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο δήμαρχος επεσήμανε ότι τα ριζοσπαστικά μέτρα είναι αναγκαία, καθώς η Βενεζουέλα δίνει μάχη για να ανακόψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Πρόσθεσε ότι σε όσους δεν τηρούν την καραντίνα θα κόβεται η βοήθεια που λαμβάνουν, όπως τα τρόφιμα ή το δωρεάν γκάζι για το μαγείρεμα.

Ο Ντούκε, που είναι μέλος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, κατηγορήθηκε ότι κάνει διακρίσεις. «Πρέπει να τον καταγγείλουμε και, επιπλέον, να του ευχηθούμε καλή υγεία, για να μην χρειαστεί να σημαδέψει τον εαυτό του», σχολίασε η Ταμάρα Σούχου, δικηγόρος ειδικευμένη σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι η Βενεζουέλα ανακοίνωσε χθες 1.526 νέα κρούσματα και 15 θανάτους από την Covid-19. Τα 186 από τα κρούσματα αυτά καταγράφηκαν στην Πολιτεία Γιαρακούι.

Ο Ντούκε είπε επίσης ότι ο δήμος θα επιβάλει χρηματικό πρόστιμο, που αντιστοιχεί σε 9 δολάρια (ποσό που ισοδυναμεί με μισθό μηνών για πολλούς στη Βενεζουέλα) σε όποιους δεν τηρούν την καραντίνα. Συμπλήρωσε δε  ότι όποιος θεωρεί τα μέτρα αντισυνταγματικά μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια, όμως οι κανόνες θα πρέπει υποχρεωτικά να τηρούνται μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση.