Βραζιλία-κορωνοϊός: Τραγικός απολογισμός 24ώρου με 3.650 νεκρούς - Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Νέο τραγικό ρεκόρ θυμάτων από κορωνοϊό σημειώθηκε στη Βραζιλία, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει 3.650 νεκρούς τις τελευταίες 24 ώρες, τρεις μόλις ημέρες μετά το ξεπέρασμα του ορίου των 3.000 ημερήσιων θανάτων, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα βρίσκεται εκτός κάθε ελέγχου.

Περίπου 84.245 νέες μολύνσεις καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες. Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης πριν ένα χρόνο, συνολικά 307.112 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας της Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, με τη Βραζιλία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τις ΗΠΑ.

Εν μέσω πολλών προβλημάτων και καθυστερήσεων στην εκστρατεία εμβολιασμού, έλλειψης εθνικού συντονισμού και της επικράτησης του πιο μολυσματικού, και πιο θανατηφόρου, παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αμαζονία, η Βραζιλία του Ζαΐχ Μπολσονάρου ζει τη χειρότερη περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Η πίεση στον ακροδεξιό πρόεδρο Μπολσονάρου αυξάνεται για τον τρόπο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, την οποία υποβαθμίζει, αποφεύγοντας την χρήση μάσκας, τασσόμενος ενάντια σε lockdowns και σπέρνοντας αμφιβολίες για τα εμβόλια κατά της νόσου.

Η εκστρατεία εμβολιασμού προχωρά πολύ αργά. Μετά από παραπάνω από δύο μήνες, μόλις το 6% των 212 εκατομμυρίων Βραζιλιάνων έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 και 2% και τις δύο δόσεις.

Στη χώρα χρησιμοποιούνται μόνο δύο εμβόλια, το AstraZeneca και το CoronaVac από το κινεζικό εργαστήριο Sinovac.