Ξεκινά και πάλι η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca-Σε ποιες χώρες αίρεται η προσωρινή διακοπή

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ενώ τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από το ρίσκο.

Η δήλωση αυτή βασίστηκε στα πορίσματά του για το συγκεκριμένο εμβόλιο, μετά την εξέταση ενός μικρού αριθμού αναφορών για αιμορραγία, θρομβώσεις και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε.

Μετά από αυτή τη διαβεβαίωση, πολλές χώρες άρχισαν σταδιακά να ανακοινώνουν την επανέναρξη των εμβολιασμών.

Ιταλία: Η κυβέρνηση κάνει δεκτή με ικανοποίηση την απόφαση του ΕΜΑ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, γνωστοποίησε ότι από αύριο, σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, θα ξαναρχίσει κανονικά η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca. «Η ιταλική κυβέρνηση κάνει δεκτή με ικανοποίηση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ΕΜΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά, καθιστώντας σαφές ότι «η προτεραιότητα της ιταλικής κυβέρνησης παραμένει να μπορέσουν να γίνουν όσα περισσότερα εμβόλια γίνεται, μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα».

Εμβολιάζονται αύριο οι πρωθυπουργοί Γαλλίας και Μ. Βρετανίας

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ, πρόκειται να εμβολιαστεί αύριο με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι BFMTV.  Αύριο θα εμβολιαστεί επίσης και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ασφαλές και το εμβόλιο της Pfizer είναι ασφαλές. Αυτό που δεν είναι ασφαλές είναι να μολυνθούμε από την Covid, για αυτό ακριβώς είναι τόσο σημαντικό να κάνουμε όλοι μας τα εμβόλιά μας μόλις έρθει η σειρά μας».

Κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Κύπρο

Κανονικά θα γίνονται από αύριο τα προγραμματισμένα ραντεβού για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και στην Κύπρο. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας επισημαίνεται ότι «σε συνέχεια της σημερινής επιστημονικής γνωμοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), στην οποία διασαφηνίζεται ότι, μετά από ενδελεχή διερεύνηση, δεν προκύπτει διασύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τα θρομβοεμβολικά περιστατικά που αναφέρθηκαν από κράτη της ΕΕ, από αύριο, 19 Μαρτίου 2021, επαναρχίζουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ως εκ τούτου, οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για εμβολιασμό καλούνται να προσέλθουν στο Κέντρο Εμβολιασμού όπου διευθέτησαν το ραντεβού τους, την ώρα που έχουν διευθετήσει το ραντεβού».

Σε Λετονία-Λιθουανία θα χορηγείται και πάλι το εμβόλιο της AstraZeneca- Σχεδόν βέβαιη η επανέναρξη χρήσης του στην Ισπανία

Η Λετονία και η Λιθουανία θα ξαναρχίσουν από αύριο τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και των δύο βαλτικών χωρών.

Η Ισπανία θα αρχίσει και πάλι τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο αυτό από την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε η εφημερίδα El Pais επικαλούμενη πηγές που παρίστανται στη συνεδρίαση μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των αρχών των περιφερειών για το θέμα αυτό. Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Υγείας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το συγκεκριμένο θέμα.

Αύριο οι ανακοινώσεις για την Ιρλανδία-Επιφυλάξεις διατηρεί η Σουηδία

Η Ιρλανδία πρόκειται να ανακοινώσει αύριο Παρασκευή την απόφασή της για το αν θα επαναληφθούν οι εμβολιασμοί, ανέφερε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής αρχίατρος της χώρας, Ρόναν Γκλιν.

Η Σουηδία, αντίθετα, θα χρειαστεί «μερικές ημέρες» για να αποφασίσει αν θα ξαναρχίσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19. «Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας χρειάζεται μερικές ημέρες για να αναλύσει την κατάσταση και το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca στη Σουηδία», δήλωσε ο επικεφαλής της, ο Γιόχαν Κάρλσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε τη θέση μας όσον αφορά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca», προσέθεσε.

.

 

.