Αναστολή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία

Η Γερμανία αναστέλλει την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, ανακοίνωσε πριν από λίγο το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, έπειτα από εισήγηση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ».

Η σύσταση του Ινστιτούτου, σύμφωνα με την BILD, γίνεται προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες στο εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και τις τελευταίες αναφορές παρενεργειών.

Σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό Υγείας, πρόκειται για ένα καθαρά προληπτικό μέτρο. Συμπλήρωσε ότι η απόφαση δεν είναι πολιτική, αλλά καθαρά τεχνική.

Αναστολή εμβολιασμών και στη Γαλλία και την Ιταλία μέχρι την γνωμοδότηση του ΕΜΑ
Η Γαλλία αποφάσισε σήμερα να “αναστείλει για προληπτικούς λόγους” τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) , αύριο Τρίτη, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως “ελπίζει να ξαναξεκινήσει” γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό “εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού”.

Την απόφαση του ΕΜΑ θα περιμένει και η Ιταλία, αφού ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε ότι, για προληπτικούς λόγους, να αναστείλλει τη χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλην τη χώρα.

Συνεδριάζει εκτάκτως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει “έκτακτη συνάντηση” την Πέμπτη μετά την αναστολή από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος, και πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

Η Ελλάδα αναμένει τις αποφάσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca
Οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με το εμβόλιο της AstraZeneca και η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε επαφή με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές αναμένουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα πως θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη μετά την αναστολή από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος, και πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

Έως ότου υπάρξουν νεότερες οδηγίες εκ μέρους του ΕΜΑ, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζονται κανονικά στην Ελλάδα, όπως ανέφερε και σε χθεσινή ανακοίνωση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.