AstraZeneca: Η Ιταλία δέσμευσε περίπου 400 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου

Την προληπτική κατάσχεση περίπου 400.000 δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της εταιρείας AstraZeneca σε όλη την Ιταλία διέταξε η εισαγγελία της Biella, στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση ανθρωποκτονίας.

Κι ενώ η κατάσχεση είχε ήδη δρομολογηθεί, η Ιταλία αποφάσισε να προχωρήσει στην προσωρινή αναστολή της χορήγησης του εμβολίου, μέχρις ότου υπάρξουν στοιχεία για τυχόν σύνδεσή του με τη δημιουργία θρομβώσεων.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Reppublica, η έρευνα ξεκίνησε μετά τον θάνατο του μουσικού Sandro Tognatti, το Σάββατο το βράδυ, λίγες ώρες αφότου του χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η εισαγγελία διέταξε την προληπτική κατάσχεση της παρτίδας ABV5811 σε όλη την επικράτεια. Όπως αναφέρεται, η παρέμβαση γίνεται εν αναμονή των αποφάσεων της δικαστικής αρχής και των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών φαρμάκων.

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι το μέτρο είναι προληπτικό, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν τον εμβόλιο με τον θάνατο. Ο μουσικός ήταν 57 ετών και δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, ενώ πέθανε στο σπίτι του κατά τη διάρκεια της νύχτας, λίγες ώρες αφότου έλαβε το εμβόλιο.

Η εισαγγελία επισημαίνει ότι η χρονική συνάφεια μεταξύ του θανάτου και της χορήγησης του εμβολίου, μαζί με την απουσία προηγούμενης ή συνακόλουθης παθολογίας δεν μπορεί να αποκλείσει την ύπαρξη αιτιολογικής σχέσης μεταξύ των δύο φαινομένων.

Οι αρχές αναμένουν το αποτέλεσμα της αυτοψίας για να αποκλείσουν τυχόν σχέση μεταξύ των δύο γεγονότων και να προσδιοριστούν τα αίτια θανάτου. Για να αποφευχθεί τυχόν κίνδυνος, διατάχθηκε η κατάσχεση όλων των φιαλιδίων που ανήκουν στην παρτίδα που έλαβε ο μουσικός.