Ανένδοτος ο Τζόνσον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ανήκουν νόμιμα στο Βρετανικό Μουσείο»

Κανένα περιθώριο συζήτησης αναφορικά με πιθανή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν αφήνει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο  Βρετανός πρωθυπουργός απαντά στην έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι αντιλαμβάνεται τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού και προσωπικά του πρωθυπουργού και προσθέτει: «Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου από τότε που περιήλθαν στην κατοχή τους».

Στη συνέντευξή του ο 56χρονος Τζόνσον δηλώνει ωστόσο πως έχει στόχο να «αναζωογονήσει» τη σχέση Ελλάδας και Βρετανίας, ενισχύοντας τη διακρατική συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, της εκπαίδευσης, της υγείας, της άμυνας και του πολιτισμού.

Παράλληλα, ευελπιστεί ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που οι Βρετανοί τουρίστες θα επισκεφθούν και πάλι την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογραμμίζει ότι «υποστηρίζει σθεναρά» μια διευθέτηση που θα βασίζεται στο μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, κάνοντας ωστόσο λόγο για «μια σειρά από λύσεις», ενώ εκφράζει, επίσης, ανησυχία για τις επιπτώσεις που έχουν στη σταθερότητα της περιοχής οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και συνολικά στην ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, ο Μπόρις Τζόνσον χαιρετίζει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας.