Έρχεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η λειτουργία του και τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει

H Κομισιόν βρίσκεται ένα βήμα πριν παρουσιάσει στις 17 Μαρτίου την πρότασή της για το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» (Digital Green Certificate), το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε σε επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες η πρόεδρος της Κιμοσιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «συμφωνήσαμε σε μια από κοινού προσέγγιση με στόχο να διευκολύνουμε το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της ΕΕ».

«Συμφωνήθηκε η θέσπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενός τυποποιημένου, διαλειτουργικού και κοινώς αποδεκτού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα πιστοποιεί την κατάσταση του κατόχου του πιστοποιητικού σε σχέση με τον Covid, και πιο συγκεκριμένα εάν έχει εμβολιαστεί, εάν έχει προσκομίσει αρνητικό τεστ ή εάν έχει αναρρώσει ήδη» , προσέθεσε η ίδια.

Ποια έγγραφα θα περιλαμβάνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα αποκαλείται «EU Covid Card/digital green certificate», θα περιλαμβάνει τρία έγγραφα.

Στο πιστοποιητικό θα αναφέρεται αν ο κάτοχός του έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και συγκεκριμένα ποιο εμβόλιο, τα αποτελέσματα τεστ κορονωϊού που ενδεχομένως έχει κάνει, καθώς και το αν έχει αναρρώσει από την COVID-19.

Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή με γνώση του προσχεδίου της Κομισιόν, το οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, σημειώνει ότι το πιστοποιητικό θα καλύπτει όλα τα εμβόλια, και όχι μόνο αυτά που έχουν εγκριθεί από την ευρωπαϊκή αρχή EMA.

Το προσχέδιο καθιστά μάλιστα σαφές ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη μετακίνηση ούτε συνιστά υποχρέωση για εμβολιασμό. Τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στο πιστοποιητικό θα λειτουργούν μέσω ενός ασφαλούς, αποκεντρωμένου συστήματος εξακρίβωσης, και θα περιλαμβάνουν το όνομα του κατόχου, τον αριθμό του διαβατηρίου ή της αστυνομικής ταυτότητας, την ημερομηνία γέννησης, ποιο εμβόλιο έχει λάβει και πόσες δόσεις. Ανάλογα δεδομένα θα συλλέγονται για τα αποτελέσματα των τεστ κορωνοϊού.

Τα τρία πιστοποιητικά θα εκδίδονται δωρεάν σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, επιτρέποντας στους υποψήφιους κατόχους τους να ζητούν αντίγραφο σε χαρτί ή αποθήκευσή του στα κινητά τους τηλέφωνα προς επίδειξη στις αρμόδιες Αρχές. Θα διαθέτουν έναν γραμμικό κώδικα ή παρόμοιο μέσο που θα «διαβάζεται» ψηφιακά και θα περιέχει τις σχετικές πληροφορίες.