Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των άνω των 65 με το εμβόλιο της AstraZeneca

Το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca στους πολίτες άνω των 65 ετών άναψε το βράδυ της Κυριακής η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Την είδηση μετέδωσε το μεσημέρι το OPEN TV. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 18:00 κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στο υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι για το «πράσινο φως» για το εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65 είχαν προϊδεάσει την περασμένη εβδομάδα τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη όσο και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ειδικότερα, η κυρία Πελώνη είχε δηλώσει ότι «με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα αναμένεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εισηγηθεί τη διενέργεια εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες 65 και άνω και στην Ελλάδα».
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε επιβεβαιώσει πως οι ελληνικές Αρχές είναι έτοιμες να δώσουν τη σχετική έγκριση. «Το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορεί να χορηγείται και στους άνω των 65 ετών και στη χώρα μας», είχε τονίσει ο κ. Κικίλιας.

Αν και το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε αποφασιστεί να χορηγείται μόνο σε άτομα κάτω των 65 ετών, καθώς δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για τις πιο πάνω ηλικίες, νέες μελέτες από τη Γερμανία δείχνουν μεγάλη αποτελεσματικότητα και στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει λάβει έγκριση για χορήγηση σε πολίτες άνω των 65 στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία (65 με 74 ετών με υποκείμενα νοσήματα), στην Αυστρία, στη Γερμανία και στη Σουηδία.