Αυστηρή προειδοποίηση ΠΟΥ: Να μην υπάρξει χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού

Αυστηρή προειδοποίηση για πιστή τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού στέλνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΠΟΥ καθιστούν σαφές ότι η άφιξη των εμβολίων δεν θα πρέπει να βάλει σε πειρασμό τις χώρες να χαλαρώσουν τις προσπάθειες στη μάχη κατά της πανδημίας, επισημαίνοντας παράλληλα την ανησυχία τους ότι η επιδημία της Βραζιλίας θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες.

«Νομίζουμε ότι τελειώσαμε με αυτό. Δεν έχουμε τελειώσει» σημείωσε, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης, ο Μάικ Ράιαν, κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ σε θέματα εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων. «Οι χώρες θα κλυδωνιστούν από ένα τρίτο και τέταρτο κύμα εάν δεν είμαστε προσεκτικοί», προσέθεσε.

Στα όρια της κατάρρευσης το σύστημα Υγείας στη Βραζιλία

Επισημαίνεται ότι ρεκόρ θανάτων από τη νόσο Covid-19 καταγράφηκε στη Βραζιλία αυτήν την εβδομάδα και το σύστημα υγείας της βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, με την κατάσταση να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο λόγω του  πιο μεταδοτικού στελέχους που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά εκεί.

«Τώρα, δεν είναι η στιγμή για τη Βραζιλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να χαλαρώσουν», συμπλήρωσε ο Ράιαν, υπογραμμίζοντας ότι «η άφιξη των εμβολίων είναι μια στιγμή τεράστιας ελπίδας, όμως είναι ενδεχομένως και μια στιγμή, όπου θα χάσουμε τη συγκέντρωσή μας».