Μήνυμα Στόλτενμπεργκ για ελληνοτουρκικές σχέσεις: Να αποφύγουμε θερμό επεισόδιο όπως αυτό στα Ίμια

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σήμερα ότι το ΝΑΤΟ οφείλει να κάνει τα πάντα ώστε να αποφύγει μια κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που θα μας επιστρέψει στη δεκαετία του ‘90.

Μιλώντας στο Κολλέγιο της Ευρώπης, στην πόλη Μπρυζ του Βελγίου, κατόπιν προσκλήσεως της πρυτάνεως, Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώην Επιτρόπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ, ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ένταση που διαδραματίστηκε τον τελευταίο χρόνο στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Υπάρχουν προφανείς διαφορές, αλλά νομίζω πως το σημαντικό για εμένα είναι να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε το ΝΑΤΟ, ως πλατφόρμα για να περιορίσουμε τις διαφορές, να μειώσουμε την ένταση, να προλάβουμε μια κλιμάκωση» επεσήμανε ο Στόλτενμπεγκ.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι «όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διαφορές μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, τις περασμένες εβδομάδες, μήνες είδαμε τουλάχιστον κάποια θετικά βήματα».

Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μηχανισμό αποκλιμάκωσης

Ο ίδιος σημείωσε παράλληλα ότι «καταφέραμε στο ΝΑΤΟ να ιδρύσουμε έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης». «Γιατί χρειάζεται να αποφύγουμε κάτι τέτοιο (κλιμάκωση) όταν βλέπουμε ισχυρότερη στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να αποφύγουμε επιστροφής τη δεκαετία του ‘90. Το ‘90 παρόμοια ένταση κατέληξε σε απώλειες και πτώσεις αεροσκαφών. Και αυτό ήταν πολύ σοβαρό» σημείωσε αναφερόμενος στα γεγονότα των Ιμίων.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο να ξανασυμβεί. Και γι’ αυτό δημιουργήσαμε τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης όπου στρατιωτικοί ειδική από την Ελλάδα και την Τουρκία συναντώνται, ακύρωσαν κάποιες ασκήσεις και συμφώνησαν σε βασικές διαδικασίες επικοινωνίας ώστε να προσπαθήσουν να αποτρέψουν κάτι τέτοιο», προσέθεσε.