«Σαρώνει» η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού στην Ιταλία-Αυξήθηκαν κρούσματα και θάνατοι

Τις τελευταίες 24 ώρες εντοπίστηκαν στην Ιταλία 17.083 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ 343 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους λόγω επιπλοκών της νόσου.

Ο πρόεδρος του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Ρομπέρτο Μπρουζαφέρο δήλωσε μάλιστα ότι στις 18 Φεβρουαρίου, συνολικά, η βρετανική παραλλαγή ανιχνεύθηκε στο 54% των κρουσμάτων. Παράλληλα, η βραζιλιάνικη παραλλαγή ανιχνεύθηκε στο 4,3% των κρουσμάτων και η νοτιοαφρικανική στο 0,4%.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 335.983 διαγνωστικά τεστ, το 5,1% από τα οποία προέκυψε θετικό. Επισημαίνεται ότι χθες τα περιστατικά ήταν 13.144 και οι θάνατοι ανήλθαν σε 246. Στις ΜΕΘ της χώρας, σε σχέση με την χθεσινή ημέρα βρίσκονται 38 περισσότεροι ασθενείς, και στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 458 περισσότεροι. Αναφορικά με τις περιοχές της χώρας με περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λομβαρδία (3.762) και ακολουθούν η Καμπανία (2.046) και η Εμίλια Ρομάνια (2.040).

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν έως τις 6 Απριλίου

Νωρίτερα μέσα στη μέρα, ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, παρουσίασε τα νέα μέτρα πρόληψης που θα ισχύσουν από τις 6 Μαρτίου μέχρι τις 6 Απριλίου. «Η γενική αρχή τους είναι ότι η προστασία της υγείας των πολιτών παραμένει κύριος στόχος και προτεραιότητα, για να μπορέσει να ξαναρχίσει και η οικονομική ανάπτυξη», επεσήμανε ο Σπεράντσα.

Επιβεβαιώνεται ο διαχωρισμός της χώρας σε λευκές, κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες ζώνες, ανάλογα με την διάδοση του ιού. Και στο εσωτερικό, όμως, των διαφόρων περιφερειών, μπορεί να υπάρξει περαιτέρω διαχωρισμός των περιοχών, ανάλογα με τα επιδημιολογικά κριτήρια. Σε ότι αφορά τα σχολεία, η κυβέρνηση Ντράγκι αποφάσισε ότι στις κόκκινες ζώνες θα υιοθετηθεί η τηλεκπαίδευση για το 100% των μαθητών. Ο Ιταλός υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι διάφορες παραλλαγές του ιού, προκαλούν ουσιαστική ανησυχία.