Βουλευτές χρησιμοποιούν την επιρροή τους έναντι αμοιβής

Δημοσιογράφοι, που υποδύονταν τους επιχειρηματίες, κατηγορούν δύο πρώην Υπουργούς και νυν Βουλευτές του Βρετανικού Κοινοβουλίου, τον Μάλκολμ Ρίφκιντ του Συντηρητικού κόμματος και τον Τζακ Στρο των Εργατικών, ότι δέχθηκαν, έναντι αμοιβής, να χρησιμοποιήσουν την πολιτική τους επιρροή προκειμένου να προωθήσουν μια ιδιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή (22/02).

Δημοσιογράφοι της εφημερίδας Daily Telegraph και της τηλεοπτικής εκπομπής Dispatches του δικτύου Channel 4 υποδύονταν δύο επιχειρηματίες από το Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, ο Στρο προσφέρθηκε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του προκειμένου να προωθήσει την υποτιθέμενη επιχείρηση των επιχειρηματιών ζητώντας ως αμοιβή, το ποσό των 6.800 ευρώ την ημέρα.

Ο Ρίφκιντ πρότεινε από την πλευρά του να βοηθήσει στο να υπάρξει μία «χρήσιμη πρόσβαση» σε κάθε βρετανική Πρεσβεία σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι Ρίφκιντ δεν έχει προβεί σε οιοδήποτε σχόλιο, όμως αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία που του προσάπτει η Daily Telegraph.

«Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή αντιμέτωπος με μια φοβερή κατάσταση όπου ό,τι λέω χρησιμοποιείται προκειμένου να υπονοήσουν (ότι εγώ έχω διαπράξει) ένα αδίκημα ενώ αυτό δεν ισχύει» επισήμανε από την πλευρά του ο Στρο σε ένα δελτίο τύπου.

«Είμαι σίγουρος ότι τίποτα απ’ όσα είπα κατά τη διάρκεια εκείνων των συναντήσεων δεν είναι λανθασμένο» τόνισε.
Ένας εκπρόσωπος τύπου του Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι ο Ρίφκιντ παραπέμφθηκε για εξηγήσεις στην επιτροπή που είναι αρμόδια για την τήρηση των κοινοβουλευτικών κανονισμών.

Μία εκπρόσωπος τύπου των Εργατικών γνωστοποίησε ότι η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του Στρο.

Ο Στρο διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών και Υπουργός Δικαιοσύνης στις κυβερνήσεις του Τόνι Μπλερ και του Γκόρντον Μπράουν.

Ο Ρίφκιντ είχε οριστεί το 1997 Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αρμόδιας για θέματα ασφαλείας. Διετέλεσε Υπουργός Άμυνας και Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Τζον Μέιτζορ.